Idén Szentpétervár adott otthont a Nemzetközi Színházi Olimpiának, ahol a világ legjobb színházai mutatkozhattak be. A rendezvényt záró sajtótájékoztatón Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója bejelentették: 2023-ban Magyarország szeretné megrendezni a színházi világ egyik legnagyobb eseményét.

2023-ban, Madách Imre születésének kétszázadik évfordulójának évében kerül megrendezésre a X. Madách Imre Nemzetközi Színházi Fesztivál, azaz a MITEM (Madách International Theatre Meeting). Vidnyánszky Attila elárulta: a tizedik MITEM lehet a tizedik Nemzetközi Színházi Olimpia is egyben. Az Olimpia alapítói és tanácsadó bizottságának tagjai – köztük Valerij Fokin, Theodoros Tersopoulos és Tadashi Suzuki – támogatják kandidálási szándékunkat, de a mai bejelentés csak a hivatalos ügymenet végén, a következő néhány hónapban válhat véglegessé.

„Színházi teljesítménye, színházi értékeinek gazdagsága alkalmassá teszi Magyarországot a Nemzetközi Színházi Olimpia megrendezésére. Még inkább bekerülhetünk a nemzetközi vérkeringésbe, eszmét cserélhetünk más országok színházaival. Ez egy jó lehetőség lehet nemcsak a Nemzeti Színháznak, de más budapesti és vidéki színházaknak is, hiszen terveim szerint velük együtt fogadnánk a világ legjobb társulatait” – nyilatkozta Vidnyánszky Attila.

Jelenet a Rocco és fivérei c. előadásból (fotó: Várady Nikolett)

Az idei, 2019-es Nemzetközi Színházi Olimpiát két ország két városa, Szentpétervár (Oroszország), és Toga (Japán) rendezte. A több hónapon át tartó színházi világeseményen tizenöt állam harminc színháza mutatta be előadásait. Magyarországot – az olimpiák történetében első hazai kőszínházként – a Nemzeti Színház képviselte. Szeptemberben a híres szentpétervári Alekszandrinszkij Színházban kétszer is játszották a Rocco és fivérei című előadást, azzal a nem titkolt reménnyel, hogy sikeres szereplés esetén nőnének az esélyek az olimpia megrendezésére.

Kiemelt kép: A Nemzeti Színház épülete a 2019-es MITEM nyitónapján (fotó: Eöri Szabó Zsolt)