Március 22-én világméretű közösségi élmény részese lehet, aki akár nézőként, akár felolvasóként részt vesz Homérosz művének, az Iliász olvasásában. A lyoni École Normale Supérieure nevű rangos francia egyetem kezdeményezésére kerül sor idén a földrészeken átívelő attrakcióra, melyhez 153 színház, iskola, múzeum, minisztérium és cég csatlakozott, valamint több mint 8000 ember regisztrált.

Magyarországról a Színház- és Filmművészeti Egyetem vesz részt az Iliász-olvasásban, melynek helyszíne az Ódry Színpad lesz. Március 22-én 16 órakor kezdődik a felolvasás, és a tervek szerint 50-60 soronként váltják egymást a színpadon a résztvevők. A Színművészeti hallgatói és oktatói mellett a hazai szervezők megkeresik a magyar kulturális, tudományos, gazdasági és politikai élet vezetői szereplőit, hogy részvételükkel tegyenek hitet az emberi kultúra alapértékeinek tisztelete mellett.

Emellett olvasni hívnak mindenkit, aki szereti Homéroszt, tudja és vallja, hogy a kultúra földrészeken és rendszereken átívelő, megőrzendő közös értékünk, vagy csak egyszerűen szeretne részese lenni ennek a grandiózus akciónak. Jelentkezni a spilak.klara@szfe.hu, vagy a karsai.gyorgy@szfe.hu email címen lehet.

Érdekesség, hogy a Színművészeti 9 évvel ezelőtt, a Múzeumok Éjszakáján a Szépművészeti Múzeum antik gyűjteményének központi kiállítótermében 14 órás Odüsszeia-maratont rendezett, ahol számtalan színész, politikus, sportoló, diák és civil is fellépett.