A Nemzeti Filmintézet támogatásával valósult meg az első olyan koprodukció, amelyet egy európai ország és Vietnám közösen hozott össze. Az almafa virága című romantikus alkotás február 16-án kerül majd a hazai mozikba, és már az első kedvcsinálóját is megnézhetjük. 

A történet két idősíkon játszódik: a ’70-es években és napjainkban, a múltban játszódó események pedig hatással vannak a jelenkor szereplőinek életére is. A középpontban egy fiatal vietnámi lány áll, aki a felnőtté válás küszöbén nem elégedett azzal a jövőképpel, amire a családi hagyományok miatt predesztinálva van. Magyarországra utazik, hogy megtudja, mi történt régen a nagymamájával, és azt reméli, hogy a családi titok felfedése neki is segíthet. A Duna-parton aztán találkozik egy fiúval, aki első pillantásra biztos benne, hogy a lány élete szerelme lesz. Mindeközben a múltban egy vietnámi diáklány és egy fiatalember megismerkedésének sztorija bontakozik ki az Agrártudományi Egyetem folyosóján, azonban bimbózó kapcsolatukat megnehezíti egy felügyelőtiszt, aki azt hivatott biztosítani, hogy a Vietnámból érkezett ösztöndíjasok ne akarjanak itt maradni a diploma megszerzése után.

A főszerepben a vietnámi származású, de Budapesten született Nari Nguyen-t (Drakulics elvtárs), valamint a Junior Prima-díjas Koltai-Nagy Balázst (Bátrak földje), a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színészét láthatjuk. Rajtuk kívül felbukan többek között Dunai Tamás (Made in Hungária, Janus), Kálloy Molnár Péter (Beugró, Pepe), Sütő András (Szimpla manus, Blokád) és Takács Katalin (Rossz versek, Félvilág) is. A film rendezője Szűcs Dóra (Patthelyzet, A fegyver), aki Dang Thanh Binh-nel közösen írta a forgatókönyvet; producerei György Lea (Patthelyzet, Szimpla manus) és Sípos Anna, operatőrei Csepeli Eszter (Mintaapák, 200 első randi) és Szilágyi Gábor (Veszélyes lehet a fagyi, Ernelláék Farkaséknál), zeneszerzője Csengery Dániel (Ida regénye, Alvilág), vágója Erdélyi Flóra (Patthelyzet, Anyáim története). 

Az almafa virágát 2023. február 16-án fogják bemutatni a Vertigo Média forgalmazásában.

Kiemelt kép: Nari Nguyen és Koltai-Nagy Balázs Az almafa virága egyik jelenetében (Fotó: Port.hu)