24. alkalommal rendezték meg a fehéroroszországi Bresztben a Belaya Vezha Nemzetközi Színházi Fesztivált. A 2019. szeptember 7 és 15. között zajló rangos eseményen 5 helyszínen 15 ország 28 produkciója mutatkozott be a legkülönfélébb műfajokban: a programban klasszikus dráma, modern kísérleti dráma, bábszínházi produkciók, utcaszínházi és táncszínházi előadások is helyet kaptak. Hazánkat a Váci Dunakanyar Színház és a Bartók Kamaraszínház közös Ványa bácsi előadása képviselte, mely a szakmai zsűri döntése alapján elnyerte a legjobb előadásnak járó díjat.

Nagyon büszke vagyok rá, hogy a Váci Dunakanyar Színház újra részt vehetett ezen a rangos nemzetközi fesztiválon. Fantasztikus érzés, hogy ilyen sok ország színházi társulatai között versenyezhettünk. A közönség reakciója alapján sejtettük, hogy kapunk valamilyen elismerést, de azért a fődíjra nem számítottunk. Remélem, hogy a jövő évi 25. jubileumi fesztiválra is meghívást kapunk” – nyilatkozta Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója.

A Váci Dunakanyar Színház a kezdetektől nagy hangsúlyt fektet a nemzetközi kapcsolatépítésre. A hetedik évadát kezdő teátrum korábban is számos nemzetközi fesztiválon szerepelt előadásaival. Több éve állnak szakmai kapcsolatban a különleges és újszerű iskolát képviselő neves ukrán rendezővel, Yaroslav Fedoryshyn-nal és feleségével, Alla Fedoryshyna-val. A korábbi sikeres előadások után Csehov Ványa bácsijának megrendezésére kérték fel az elismert szakembereket. A darabot 2018. november 16-án mutatták be, az előadásra a hazai és külföldi színházi szakma is felfigyelt. Látható volt a Nemzeti Színházban, bekerült a 2019-es Pécsi Országos Színházi Fesztivál, valamint a Vidéki Színházak Fesztiváljának versenyprogramjába is. Emellett négy nemzetközi fesztiválra, – a breszti Belaya Vezha Fesztiválra, a lembergi Aranyoroszlán Fesztiválra, a szatmárnémeti TranzitFesztre, a herszoni Melpomena Tavrya Nemzetközi Színházi Fesztiválra – is meghívást kapott.

Kiemelt kép: A Ványa bácsi előadás stábja (fotó: Kis Domonkos Márk)