Idén ősszel jelent meg Sal Endre újságíró Mi, magyarok sorozatának legújabb, harmadik kötete, amelyben 51 színészlegenda életét veszi górcső alá.

Sal Endre újságíró 2017 márciusában indította útjára Facebookon az Újságmúzeum nevű nosztalgikus oldalt, 2018-ban pedig magánkiadásban jelentette meg a négykötetes Újságmúzeum-legendák című kiadványát. 2019-ben jelent meg a Mi, magyarok című kötete a Libri Kiadó gondozásában, a könyv a karácsonyi könyvpiac egyik slágere lett. Nem sokkal később megjelent a folytatás (Mi, magyarok a századelőn), idén ősszel pedig a harmadik rész is a boltokba került Mi, magyarok a színpadon – 51 fantasztikus színészlegenda élete címmel.

Latinovits, ​Ruttkai, Törőcsik, Sinkovits, Garas, Psota… – sokáig sorolhatnánk a XX. századi magyar színjátszás felejthetetlen alakjait. Könnyedén fel tudjuk idézni csodálatos alakításaikat, még mindig fülünkbe cseng a hangjuk. De kik voltak ők valójában a színfalakon kívül? Mit éltek meg ezek a tehetséggel és érzékenységgel megáldott emberek mielőtt felgördült volna a függöny? Mennyit tettek hozzá a személyes kudarcok, örömök, bánatok a művészi teljesítményükhöz? Sal Endre ezúttal a színművész mögött rejlő emberre irányítja olvasói figyelmét. Az esendő, olykor hibázó, küzdő, szeretetre, elismerésre éhes hétköznapi emberre, aki a tapasztalataiból és az őt ért hatásokból olyan kimagasló művészi teljesítményt tudott felépíteni, ami generációk számára nyújtott és nyújt a mai napig maradandó élményt.

Kiemelt kép: Sal Endre (Fotó: Máté Péter)