Mint ahogyan májusban beszámoltunk róla, három év után ismét visszatért a Budapesti Operettszínházba a világ első klezmer-operettje, a Menyasszonytánc. Az előadást szeptemberben Tel-Avivban is bemutatták, ez volt az első kortárs, magyar operett, amelyet az izraeli közönség láthatott.

Benkő Levente, Magyarország tel-avivi nagykövete elmondta, hogy az elmúlt hat hónapban, a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 30. évfordulója alkalmából rendezett Magyar Kulturális Évad keretén belül mintegy harmincezer izraeli vett részt a programokon, melyek a klasszikus zenétől a népzenén és az operetten át a gasztronómiáig és a magyar filmhétig íveltek, valamint színházi, cirkuszi, irodalmi, és kortárs képzőművészeti élményt is nyújtottak a közönségnek. A rendezvénysorozat részeként mutatták be a Menyasszonytánc című klezmer-operettet Jávor Ferenc „Fegya” zenéjével. Az édes-bús történet, amely a dráma mellett nem nélkülözi a humort sem, akárcsak itthon, Tel-Avivban is hatalmas sikert aratott.

„A Menyasszonytánc olyan történeteket mesél el, melyekhez hasonlókat mindannyian hallottunk a családunkban, akik akár Magyarországon, akár az elcsatolt területeken, akár Izraelben élünk” – nyilatkozta Kiss-B. Atilla, az Operettszínház főigazgatója. – „Nagyon szép és mély emberi történet, rengeteg humor és nagyszerű muzsika van benne. Nem lepett meg a siker, egyrészt mert kiváló, mélyen érintő és színes mű, másrészt mert már márciusban megtapasztaltam az izraeli közönség meleg fogadtatását, amikor egy operettgálát mutattunk be, ahol három előadáson tapsoltak a színháznak.”

Kiemelt kép: Jelenet a Menyasszonytáncból (Fotó: Budapesti Operettszínház)