Pollák Julianna Éva klasszikus balett kategóriában egyedüli magyar indulóként ért el első helyezést a világ legnagyobb nonprofit nemzetközi balettversenye, a Youth America Grand Prix párizsi elődöntőjén.

A Magyar Nemzeti Balettintézet 2. évfolyamos növendéke a 9 és 11 év közti úgynevezett prekompetitív klasszikus balett kategóriában az Európa csaknem minden országából érkezett 71 induló közt végzett első helyen. Felkészítő mesterei, Chernakova Olga és Kirejko Dmitrij Taraszovics betanításában Bronyiszlava Nyizsinszka és Dimitri Romanoff A rosszul őrzött lány-koreográfiájából és David Lichine Graduation Ball (Érettségi bál) című balettjéből mutatott be egy-egy részletet. Julianna emellett a kortárs prekomptetitív kategóriában is eredményesen szerepelt, itt Vetési Adrienn Szitakötő című koreográfiájával a 36 indulóból a 12. helyen végzett. A díjak odaítéléséről döntő 11 fős zsűriben olyan jeles személyiségek foglaltak helyet, mint Katherine Williams, az American Ballet Theater szólistája, Élisabeth Platel, a Párizsi Opera Balettiskolájának igazgatója, Christopher Powney, a londoni Királyi Balettiskola művészeti igazgatója vagy Nicolas Le Riche, a Királyi Svéd Balett művészeti igazgatója. Az André Malraux Színházban megrendezett háromnapos megmérettetéshez számos mesterkurzus is kapcsolódott a Párizsi Opera Balettiskolájában, amely több mint 300 éves múltjával a legpatinásabb balettképzést nyújtó intézménynek számít a világon.

A Bolsoj Balett egykori táncosa, az Egyesült Államokban balettmesterként tevékenykedő Larissa Saveliev és férje, Gennadi Saveliev, az American Ballet Theater szólistája által 1999-ben alapított Youth America Grand Prix mindössze néhány év alatt a legrangosabb balettversennyé és ösztöndíjprogrammá nőtte ki magát a tengerentúlon. A csakhamar nemzetközivé, majd világversennyé váló, évente megrendezett verseny részeként az Egyesült Államokban és Kanadában 31, Európában, Ázsiában, Közép- és Dél-Amerikában, Ausztráliában, valamint a virtuális térben további 12 elődöntőt tartanak, amelyek legjobbjai kapnak meghívást a floridai Tampában 2023. április 3. és 9. között megrendezendő döntőre.

Kiemelt kép: Pollák Julianna Éva a Youth America Grand Prix párizsi elődöntőjén (Fotó: Magyar Nemzeti Balettintézet)