Sikert sikerre halmoztak a múlt héten megrendezett 30. Spoletói Nemzetközi Táncversenyen a Magyar Állami Operaház balettképzésének növendékei: három arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel tértek haza.

Május 15. és 21. között immár 30. alkalommal rendezték meg a „Città di Spoleto” Nemzetközi Táncversenyt. A rangos zsűriben olasz, ausztrál, dél-koreai, ukrán és német balettművészek, balettmesterek és koreográfusok mellett Julio Bocca, az American Ballet Theater egykori sztárja is helyet foglalt. A 9-11 éves „ígéretes táncos” kategóriában Bonecz Franciska Yuki és Jászovics Mira 3. évfolyamos növendékek megosztott első helyet értek el a Paquita, a Don Quixote és A rosszul őrzött lány egy-egy variációjával, míg Pollák Julianna Éva 2. évfolyamos növendék bronzérmet szerzett a Hagymácska és az Anjuta című balettek részleteivel. A 12-14 éves „diák” kategóriában Varga Lilla Emese 4. évfolyamos növendék nyert ezüstérmet A hattyúk tava orosz táncával és a Párizs lángjaiból Lully gavotte-jával. A 15-18 éves „junior” kategóriában a 6. évfolyamos növendékek közül Porkoláb Cecília arany-, Strbka Zsófia pedig ezüstérmet szerzett, előbbi Paquita– és Púpos lovacska-variációt, valamint A hattyúk tavából Odette variációját mutatta be, míg utóbbi Csipkerózsika– és Talizmán-variációval, valamint A hattyúk tava pas de trois részletével vett részt a megmérettetésen. A Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeit a Magyar Állami Operaház balettegyüttesének korábbi művészei, Radina Dace, az MNBI művészeti vezetője, valamint Chernakova Olga és Kirejko Dmitrij Taraszovics balettmesterek készítették fel.

A Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei az elmúlt időszakban számos rangos elismerést szereztek: februárban a 19. berlini Táncolimpián 2 arany-, 2 ezüst- és 1 bronzérmet hoztak el klasszikus balett kategóriában, márciusban a hollandiai AmsterDans Nemzetközi Versenyen újabb aranyérmet nyertek, áprilisban pedig az olaszországi Leccében megtartott „Domenico Modungo” Nemzetközi Balett- és Kortárstáncversenyen három kategóriában 5 arany-, 5 ezüst- és 1 bronzérmet, valamint a legjobb iskola díját is kiérdemelték. Jövő héten a Helsinki Nemzetközi Balettversenyen pedig Ruip Katica képviseli az iskolát, egyedüliként a közép-európai régióból.

Kiemelt kép: Chernakova Olga, Kirejko Dmitrij Taraszovics, Pollák Juianna Éva, Strbka Zsófia, Bonecz Franciska Yuki, Porkoláb Cecília, Varga Lilla Emese és Jászovics Mira a „Città di Spoleto” Nemzetközi Táncversenyen (Fotó: Magyar Nemzeti Balett)