A Légszomj című, Bánovits Ottó által készített kisfilm rangos fesztivál mezőnyébe került be a napokban, akár az Oscar-díjig is eljuthat.

A Rhode Island Nemzetközi Filmfesztivál Oscar-kvalifikált, azaz a győztesek a legrangosabb filmszakmai elismerés jelöléséig juthatnak. A kisfilm, a családon belüli erőszak kérdését dolgozza fel. A történet szerint Anna (Tolnai Klára) visszatér a szigetre apja temetése után (Menszátor Héresz Attila), ahol felnőtt. Ahogy egyre mélyebbre megy a szigeten, gyerekkori emlékei fokozatosan kerülnek a felszínre. Minden, amit megpróbált magában eltemetni, elfojtani, megelevenedik előtte és esélyt ad neki a szembenézésre, hogy felülírhassa régi mintáit. Az úton testvére (German Gergő) kíséri el.

Bánovits Ottó már több díjat is nyert a filmmel: az Asti Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb rendező díját, a Canadian Cinematography Awardson a legjobb dráma díját, és a Légszomj kapta a Savaria Filmszemle különdíját is.

A film érdekessége, hogy a főszereplő Tolnai Klára a forgatókönyvírásban is részt vett, alakításáért pedig az Asti Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb női főszereplő díjra jelölték. A Légszomj operatőre Szandtner Dániel, producerei Rajnai György, Romwalter Judit, Hidvégi Zoltán és Novák Emil, co-producere pedig Schneider Ákos. A kisjátékfilm az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával készült, bemutatja a Korda stúdió, a Sparks és a HSC Stábiskola. További támogatói az Umbrella, az Aztmedia és a Focus Fox.

Kiemelt kép: Tolnai Klári a Légszomj című filmben (Fotó: Urbán Jonatán)