Igazán különleges aukciós anyaggal készül a Múzeum Antikvárium a 40. árverésére: Arany János, Berzsenyi Dániel, Fekete István, József Attila, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Madách Imre, Márai Sándor, Mészöly Miklós, Mikszáth Kálmán, Molnár Ferenc, Móra Ferenc, Móricz Zsigmond, Petőfi Sándor, Radnóti Miklós és Szerb Antal első kiadású, valamint dedikált köteteire licitálhat a nagyközönség április 28-án. A több mint 450 tételt számláló anyagot az antikváriák szinte minden területét átfogó kínálatából válogatták össze.

A 40. Múzeum Antikvárium árverésen a magyar irodalom kiválóságainak több mint 100 első kiadású vagy egy-egy írónk által a pályatársainak dedikált kötetére licitálhatnak az érdeklődők április 28-án a Kossuth Klubban vagy az online térben, az Axioart oldalán. Egy-egy szerencsés licitáló hazaviheti akár Széchenyi István első kiadású köteteit is, de 1848-as, illetve reformkori, vadászati, borászati relikviákkal, szakkönyvekkel is gazdagodhat. A szépirodalmi ritkaságokon kívül az antikvárium tavaszi árverésén kalapács alá kerül számos kézirat is – többek között Arany Jánosé, Benczúr Gyuláé, Csontváry Kosztka Tivadaré, Eötvös Józsefé, Feszty Árpádé, Herman Ottóé, Horthy Miklósé, Jókai Móré, Lechner Ödöné, Móra Ferencé és Weöres Sándoré. Az aukció egyik különleges tételéhez, a Jókai Mór által írt kéziratos levélhez egy anekdota is kapcsolódik: a neves író írásban kért helyreigazítást a Pesti Hírlap akkori főszerkesztőjétől, mivel a lapban hosszasan ecsetelték, hogyan talált Jókai egy aranyórát Balatonfüreden, amit egy ifjú hölgynek juttatott vissza. Az író lakonikus levelében tette helyre a dolgokat, mi szerint az aranyórát valójában nem ő találta meg, hanem felesége nővére, aki a talált tárgyat egy fürdő felügyelőjének adta át, és az óra így került vissza jogos tulajdonosához. Emellett egy közel ötven tételes avantgárd gyűjteményre is lehet licitálni, többek között Kassák Lajos portréjára, valamint a magyar avantgárd mozgalom meghatározó alakjának több dedikált, illetve első kiadású kötetére is.

A szervezők szeretettel várnak április 28-án minden érdeklődőt a 17 órakor kezdődő aukcióra a Kossuth Klubban (1088 Budapest, Múzeum utca 9.). A Múzeum Antikvárium ugyanakkor lehetőséget biztosít a klasszikus vételi és telefonos megbízások számára is, illetve azok, akik az élő közvetítésen szeretnének licitálni, április 27-én 18 óráig regisztrálhatnak az axioart.com oldalon. Az aukció anyaga április 19-27. között megtekinthető a Múzeum Antikváriumban (1053 Budapest, Múzeum körút 35.) is. Az aukció katalógusát az alábbi oldalon böngészhetjük végig.

Kiemelt kép: Arany János mint a Magyar Tudományos Akadámia főtitkára aláírása, Szász Károly számára kiutalt tiszteletdíj értesítőjén (Fotó: axioart.com)