Kedden nyílt meg a Magyar Nemzeti Múzeum legújabb időszaki kiállítása Magyar EXPO sikerek címmel, a tárlaton 170 év 32 világkiállításán megjelent hazai művekkel ismerkedhet meg a közönség.

„A világkiállítások a saját nemzeti önbizalmunk erősödését segítették elő” – fogalmazott Navrasics Tibor területfejlesztési miniszter a megnyitóünnepségen, beszédében kiemelve, hogy a magyarok már az első, 1851-ben Londonban megrendezett világkiállításon is részt vettek – megmutatva a világnak, hogy a világosi fegyverletételt követően is egységes maradt nemzetünk.

Simon László, az MNM főigazgatója köszöntőjében kiemelte, a kiállítás célja a magyarok világkiállítási szereplésének, sikereinek komplex bemutatása a világkiállítások nemzetközi terében. A tárlat megvalósulásához mintegy 50 magyar közgyűjtemény és magánszemély a témához kapcsolódó műtárgyait gyűjtötték össze: olyan ikonikus műtárgyakat csodálhatnak meg az érdeklődők, mint a herendi és a Zsolnay gyár remekei, Rómer Flóris naplója, de Vikár Béla fonográfhengerei mellett többek között olyan festők művei is szerepelnek, mint Markó Károly, Than Mór, Lotz Károly, Madarász Viktor, Székely Bertalan, valamint Munkácsy Mihály.

A Magyar EXPO sikerek foglalkozik továbbá a világkiállítások létrejöttével, jelentőségével és az emberiségre gyakorolt hatásával is. A tárlat augusztus 20-ig tekinthető meg.