Május 7-ig látogatható Mendreczky Karina és Járay Kortmann Katalin képzőművészek közös kiállítása, az Oasis a bécsi MQ Múzeumnegyed Salon kiállítóterében. A tárlat egy különleges, finom szövetű térinstalláció, amely fotókból, nyomtatott textíliákból, rajzokból és hangkompozícióból tevődik össze.

Hirtelen jött a felkérés a kiállításra, de nagy örömmel fogadtuk el, hiszen nekünk ez egy óriási megtiszteltetés, lehetőség és kihívás: Bécs kulturális központjának – MuseumsQuartier – legújabb kiállítóterében, a Salonban mutatkozhatunk be. Az MQ Salon egy meglehetősen rendhagyó tér, tele nehéz részletekkel, ugyanakkor kiváló adottságokkal rendelkezik a mi installatív munkánkhoz. Sokat dolgozunk virágos és organikus elemekkel, így különösen szerencsés, hogy a szecesszió városában, Bécsben mutathatjuk be Oasis című installációnkat” – nyilatkozta a két kiállító művész.

Kortmann Járay Katalin és Mendreczky Karina 2019 óta dolgoznak szorosan egymás mellett, 2021 óta valósítják meg együtt nagyméretű, helyspecifikus installációikat. Az elemek kollázsszerű, újra- és átértelmezései révén eddig három nagyméretű, bejárható installatív teret hoztak létre az ökológiai válság és az animista nézőpontok mentén. 2022-ben, a Parallel Viennának helyet adó Semmelweis Klinika egyik elhagyatott szobájában mutatták be animisztikus tárgyakkal megtöltött, bejárható installációjukat, egy tér nappali oldalát, majd az esemény párjaként, a FKSE pincéjében a táj éjszakai látképét jelenítették meg. A Deák Erika Galériában 2023 elején volt látható közös kiállításuk Átmeneti tárgyak, átmeneti tájak címmel. A 2023 február végén nyílt Oasis térinstallációban 140 négyzetméteren bontakoznak ki nappali és éjjeli történeteik, a rendkívüli műhöz az alkotók 10 tonna homokot használtak fel. 

Kiemelt kép: Pillanatkép az Oasis című kiállításról (Fotó: MuseumsQuertier)