Már megtekinthető a Szépművészeti Múzeum megújult grafikai kiállítóterében a Kapuk a létben – A fa motívuma Pieter Bruegeltől Hollán Sándorig című tárlat, amely a tájképművészet jeles alkotóinak grafikáit és Hollán Sándor alkotásait hivatott bemutatni. A művész az elmúlt húsz évben több mint százötven művét ajánlotta fel a múzeumnak, melyekből már több kiállítást is rendeztek.

Baán László a Szépművészeti Múzeum főigazgatója kiemelte, hogy a most nyílt kiállítás azért különleges, mert Hollán Sándor művészete egykori mestereivel párbeszédbe elegyedve jelenik meg. Az alkotó saját elmondása szerint a tájjal, a természettel való állandó kapcsolódást igyekszik megeleveníteni műveiben.

A kiállítás kurátora Tóth Bernadett szerint, bár Hollán már hosszú évtizedek óta festi meg a fákat a legkülönfélébb technikákat alkalmazva, mindegyik egyedi és összetett, mint maguk az élőlények is. Illetőleg a Franciaországban élő festő látásmódja és a fákhoz való viszonyulása sokkal bonyolultabb egyszerű „faportréknál”.

A tárlat bemutatja a kortárs művész viszonyulását egykori mestereihez, ezt pedig a Szépművészeti Múzeum gazdag gyűjteménye teszi lehetővé. Hollán Sándor alkotásaihoz olyan művészek munkáit válogatták, mint Wolfgang Huber vagy Nicolas Poussin. A különféle ábrázolási technikák felsorakoztatásában is bővelkedik a kiállítás, láthatunk fametszetet, tollrajzot, de akrilt, réz- és üvegkarcot is.

A Szépművészeti Múzeum kiállítótere ad otthont A papír varázsa – Életképek a Grafikai Gyűjtemény történetéből címet viselő gyűjteménytörténeti bemutatónak is, mely a grafika és rajz műfajának kérdéseit latolgatja.

Kiemelt kép: Hollán Sándor (Fotó: culturguide.hu)