Az Újszínház előadásában jönnek-mennek a madarak egy régen volt világ hírnökeiként, de a szatíra elől a jelenkor sem kaphatja el a fejét. Nagyon szórakoztat és kicsit be is talál.

A Madaraknak sajátos kultúrtörténete van: Arisztophanész kultúránk egyik eredetpontján a gátlástalan politikai haszonlesés elé tartott görbe tükörként írta meg komédiáját, amit Katona Imre a szocialista érára írt át 2006-ban, vagyis majdnem húsz évvel a rendszerváltás után. Arisztophanésznél a politikai gengszterek hoznak létre államot a levegőben, Katona Imrénél bohócok járják egymással a sehová nem vezető köreiket, utalva a mindenkori élet- és létrabló politikai hatalomra. Feltéve, ha madárröptön belül van ilyen.

Az Újszínházban előszeretettel mutatnak be a szocializmust pellengérre állító szatírákat, és ezt a darabot is a bolsevizmus kritikájaként hírelik, ám Katona Imre darabja és az általa most rendezett előadás is sokkal nagyobb léptéket vesz: még Arisztophanésznél is messzebbről néz az emberre annak hatalomra és egymás lerablására törő alaptermészetével. A mindenkori hatalom és az ezt kiszolgáló, de minimum engedő közemberek elé tart egy esztétikusan megformált görbe tükröt.

Jelenet a Madarak című előadásból (Fotó: Újszínház)

A madarak különös lények: a levegőből jönnek, mint akik felette állnak a földnek, de táplálékukat innen szerzik, és ide is ürítenek. Minden mitológia ismeri a sötét oldalukat is, nem csupán békegalambokról és kedvesen daloló énekesmadarakról van tudomása. Ady Endrétől a héják nászáról lehet tudomásunk, és a népmesevilágunk is tud a madárasszonyról, akit tollruhája ellopásával szolgálatkész asszonyunkká tehetünk, ám ha megtalálja a ruhát, azonnal elrepül. A bohócok hasonlóan kétélű figurák, nem véletlen, hogy a gyerekek nagy része nem szereti őket, a lányom egyenesen rettegett tőle kiskorában. Harsány maszkja és gesztusai ijesztőek, mivel nem tudhatjuk, mit tesz a következő pillanatban. Katona Imre és Húros Annamária jelmeztervező ilyen alakokat ereszt egymásra és ránk, nézőkre.

Az Újszínház színészei jól elevenítik meg ezeket az elrajzolt figurákat ebben a zenés előadásban. Súlyos bohóctréfák sora elevenedik meg alapvető emberi gyarlóságokat téve szemléletessé és kézzel foghatóvá. Az Újszínház előadása kifejezetten szórakoztató, miközben némiképpen talán magunkba nézésre is ösztökél. Ami nagyon ránk fér.

TÖRÖK ÁKOS

Jelenet a Madarak című előadásból (Fotó: Újszínház)

Kiemelt kép: Jelenet a Madarak című előadásból (Fotó: Újszínház)