November 5-én mutatják be a Katona József Színházban a Különkiadást Mácsai Pál, Máté Gábor és Lukács Miklós művészek közreműködésével.

Örkény Istvánt és Esterházy Pétert generációs távolság választotta el egymástól, mégis írói munkásságuk nagyon alkalmas arra, hogy egy közös színpadi produkcióban megidézzék azt a jelen kor művészei. Örkény István (1912-1979), Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas író, gyógyszerész, a világirodalmi szintű magyar groteszk próza megteremtője, az Újhold folyóirat társszerkesztője volt. Írásait groteszk humor hatja át, melynek egyik nagyszerű példája az 1967-ben napvilágot látott Egyperces novellák. Esterházy Péter 1950-ben született Budapesten. Kossuth- és József Attila-díjas író, publicista, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja volt. A ’70-es években indult írónemzedék jelentős alakja, aki szellemi elődeit a NyugatÚjhold (Kosztolányi-Ottlik) vonalon jelölte ki. Alkotásaiban a posztmodern próza számos sajátossága nyomon követhető. A Termelési regény (1979) című ironikus-szatirikus hangvételű kisregény emelte Esterházyt a magyar irodalom élvonalába.

Mácsai Pál, az Örkény István Színház alapító igazgatója, valamint Máté Gábor a Katona József Színház főigazgatója ebben a nagyszerű előadásban mutatják be a két író művészi látásmódja közötti kapcsolatot. A színdarabban elhangzó történeteket Bartók, a jazz, a népzenei motívumok, valamint a szabad zenei improvizáció foglalja egybe Lukács Miklós, a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművészének a közreműködésével.

Kiemelt kép: Mácsai Pál és Máté Gábor (Fotó: Rozmanitz Gábor)