Január 24-én Hogyan lettem senki? – Azt meséld el, Itala: kérdez: Mácsai Pál címmel az Örkény Színház igazgatója a márciusban 95. születésnapját ünneplő Békés Italával beszélget.

Hogyan lettem senki? – ezt a címet adta Békés Itala sok évvel ezelőtt írt önéletrajzi könyvének. Békés Itala mindent és mindenkit látott, hiszen 75 éve van színpadon. Tanúja volt a színháznak, a rendszereknek, az izmusoknak, a kollégáknak, a felívéleseknek és bukásoknak. „Békés Itala a 95. születésnapja felé szalad, vele fogok beszélgetni január 24-én itt, az Örkény színpadán. Egy nagy, hosszú és makulátlan élet az övé, egy szabálytalan személyiségé, egy szabályon kívülié, akinek az optikája hallatlanul éles, az emlékei tiszták, a tanulságai szarkasztikusak, szórakoztatóak és bölcsek. Fényképeket fogunk nézegetni, beszélünk a századról, amit élt, beszélünk a jövőről, ami vár rá, a pályájáról, a kollégákról. Azt remélem, hogy azok a villanások, amiket egy másfél órás beszélgetés társalgásban fel lehet idézni egy ekkora életből, azok elég fényesek lesznek ahhoz, hogy nagy területeket világítsanak be – mindannyiunk örömére és tanulságára” – mondta el Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója az est kapcsán.

Békés Itala 1950-ben fejezte be főiskolai tanulmányait, de már 1947-től játszott az Úttörő Színházban, az Ifjúsági Színházba, a Magyar Néphadsereg Színházában és a Jókai Színpadon is. 1957-ben szerződött a Vidám Színházhoz, 1958-tól pedig a Madách Színház tagja. 1969-ben egyszemélyes színházat hozott létre, melyben kabaréval, monodrámával aratott sikert, valamint külföldön is vendégszerepelt. Legismertebb színpadi szerepei között szerepel A Pál utcai fiúk Nemecsekje, Az üvegcipő Roticsnéja, A vihar Arielje, a Tartuffe Dorine-ja, A kaukázusi krétakör Gruséja, az Ármány és szerelem Müllernéje, valamint láthattuk Enyedi Ildikó 2017-es Testről és lélekről című többszörösen díjnyertes filmjében is Zsókaként.

A január 24-i beszélgetés felvételről március 23-tól március 25-ig online is megtekinthető lesz.

Kiemelt kép: Békés Itala (Fotó: femina.hu)