Az eseményt 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre. Időpontját Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapjára jelölték ki.

Az idei  ünnepnap nemzetközi üzenetét Friedemann Vogel táncművész fogalmazta meg, ebben kifejti, hogy minden a mozgással kezdődik, amely mindannyiunknál ösztönös, a tánc pedig a kommunikációhoz finomodott mozgás. Bármennyire is fontos és lenyűgöző a hibátlan technika, végső soron a lényeg az, amit a táncművész a mozgásban kifejez.

Az világnap magyarországi üzenetében Frenák Pál táncművész, koreográfus kiemelte: „Rendkívüli évet és egyúttal nem kevés megpróbáltatást tudhatunk a hátunk mögött, az ilyen időszakok pedig reflekcióra sarkallnak. A lelki feltöltődés most fontosabb mint valaha, a mozgásművészet pedig éppen ezt a kapaszkodót adhatja a kezünkbe.”

A Nemzetközi táncnap céljai a tánc népszerűsítése az általános felfogásban, és hogy arra ösztönözzék a kormányokat, hogy minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak az oktatási rendszerben az alapfokú oktatástól egészen az egyetemig.

Ezen a napon az UNESCO egyik tagszervezetének, a Nemzetközi Táncbizottságnak a felügyelete alatt minden évben a világ mindenféle táncát megünneplik.

Kiemelt kép: táncoló tömeg Pápa város főterén (Fotó: Mindenoke.hu)