Tíz éve tartották meg első olvasópróbájukat a K2 Színház alapító párosa, Benkó Bence és Fábián Péter. A fiatal alkotók eddigi pályafutásuk során már elnyerték a Thealter Helyspecifikus Projekt Fődíját, a FESZ „legígéretesebb pályakezdő” elismerését, a Jurányi-díjat és a Junior Prima Díjat is. Társulatuk, a k2 Színház 2019 szeptemberében megkezdte hatodik évadát, amelyben ifjúsági programot is indítottak. Már lassan három éve foglalkoznak középiskolás korosztályt megszólító előadások létrehozásával, ahol szabad gondolkodásra hívnak, kérdéseket tesznek fel és véleményformálásra ösztönzik a fiatalokat.

Az ambíciózus független társulathoz kötődik a miskolci trilógia, amely a Miskolci Nemzeti Színházzal közös produkciójuk volt. Emellett olyan neves teátrumokban is találkozhattunk előadásaikkal, mint a Pécsi Nemzeti Színház, a Szegedi Nemzeti Színház és a Kecskeméti Katona József Színház. Izgalmas évet zártak tavaly is, hiszen többek közt bemutatták az Ördögkatlan Produkcióval A baranyai gyöngyösbokrétát, Kleist Phentheszileia című drámáját a MU Színházban és a Karnevált Hamvas Bélától. A Vígszínházban a Kozmikus magányt is ők jegyzik, amelynek rendezője, Király Dániel idén már a k2 társulatát erősíti, Gyöngy Zsuzsával együtt.

Olyan alkotókkal dolgoztak már közösen, mint Alföldi Róbert  A Cenci-ház című drámán, és Tarnóczi Jakab, aki a Búcsúkoncert című zenés estjüket rendezte februárban. Idei utolsó bemutatóik közt volt a Szegedi Nemzeti Színházban a Matyi elszabadul, avagy sok lúd disznót győz, amely Lúdas Matyi történetének adott új értelmezést.

Kiemelt kép: Benkó Bence és Fábián Péter (fotók: Nagy Szabi)