A Thália Télikert adott ma otthont a Szabadtéri Színházak Szövetségéhez tartozó intézmények közös évadnyitó sajtótájékoztatójának, amelyen a 14 teátrum képviselői saját programjuk mellett a június 17. és 25. között megrendezésre kerülő Szabadtéri Színházak Találkozójáról is beszéltek. A rendezvény Balatonbogláron és Alsóörsön, a Kultkikötő különleges fesztiválhelyszínein, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg.

A sajtóeseményt Nádasy Erika produkciója nyitotta meg, egy részletet adott elő a Macskadémon című musicalből, amely június 17-én a Szabadtéri Színházak Találkozójának alsóörsi nyitóelőadása lesz, és amely a Szentendrei Teátrum és a Gergye Krisztián Társulat közös produkciója.

„Mindannyian létrehozunk értékes saját produkciókat is nyaranta, amelyek – sok esetben – csak néhány előadást érnek meg a szabadtéri helyszíneken, ezért azt gondoltuk, nagyobb nyilvánosság elé is vihetnénk ezeket. 2022-ben volt az első Találkozó, akkor a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Annyira sikeres volt, hogy rögtön pályáztunk a következő ilyen rendezvényre. Tagtársunk, a Kultkikötő révén most bekapcsolódhattunk a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozatba, s annak támogatásával tudjuk megvalósítani a Szabadtéri Színházak Találkozóját június 17. és 25. között Balatonbogláron és Alsóörsön. Az idei közös rendezvényünk házigazdája tehát a Kultkikötő” – fogalmazott Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke. Arról is beszélt, hogy 2022 nyarán a tagintézményeknek összesen csaknem 300 ezer nézője volt és 53 saját bemutatóval várták a közönséget, összesen 560 előadást játszottak. Ezt követően felolvasta Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosáért felelős kormánybiztos köszöntőjét a Találkozó kapcsán.

Pócza Zoltán a Szabadtéri Színházak Szövetségének évadnyitó sajtótájékoztatóján (Fotó: Kovács Milán)

Nagy Viktor, a Kultkikötő alapító igazgatója arról beszélt: „Meg kell felelnünk az Európa Kulturális Fővárosa ethoszának, szellemiségének, értékrendjének. Köztük az együttműködés, a párbeszéd, vagy épp a környezettudatosság elvének. A Szabadtéri Színházak Szövetsége alapvetően az együttműködés és a párbeszéd híve.”

Varga Richárd, a Veszprém-Balaton 2023 EKF képviseletében hozzátette: „A színházi koncepció kidolgozásakor alapvetésként fogalmazódott meg bennünk, hogy szeretnénk a színházi előadásokat kimozdítani a klasszikus vagy klasszikusnak vélt terekből, szeretnénk erdőbe, a Balaton-partra, az utcákra, az emberek közé kivinni egyes produkciókat. Valójában ez inkább egyfajta visszatalálás az ünnepi értelemben vett hétköznapihoz, a színház ősi, eredeti közegeihez. A szabadtéri színház mint forma egyértelműen illeszkedett ebbe az elképzelésbe, ezért is volt szinte magától értetődő az EKF számára, hogy támogatni szeretné a Szabadtéri Színházak Találkozóját. Fontos volt számunkra az is, hogy a döntően Veszprémre koncentrálódó színházi programjaink mellett ez a fesztivál a régióba, a Balaton partjára visz majd érdekes és izgalmas előadásokat, így tökéletesen kiegészíti az EKF színházi programjait.”

Nagy Viktor a Szabadtéri Színházak Szövetségének évadnyitó sajtótájékoztatóján (Fotó: Kovács Milán)

Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere és Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere is kitért arra, mennyire fontos a minőségi kultúra jelenléte a Balatonnál, hiszen a kultúra az innovátora a régió fejlesztéseinek is, és ehhez járul hozzá a Szabadtéri Színházak Találkozója is.

A sajtótájékoztató végén Pócza Zoltán átadta a Szabadtéri Színházak Szövetségének Gedeon József Amfiteátrum-díját, amelyet idén Cselényi Nóra Jászai Mari-díjas jelmeztervezőnek ítéltek oda, a kaposvári Csiky Gergely Színház Örökös Tagjának, aki eddig összesen több mint 300 produkcióhoz tervezett jelmezeket, a szabadtéri színházak közül legtöbbször a Kőszegi Várszínház előadásaihoz.

Cselényi Nóra a Szabadtéri Színházak Szövetségének évadnyitó sajtótájékoztatóján (Fotó: Kovács Milán)

Kiemelt kép: Pillanatkép a Szabadtéri Színházak Szövetségének évadnyitó sajtótájékoztatójáról (Fotó: Kovács Milán)