Az Egyesült Királyságban is már több hónapja nehezíti a színházi életet a járványhelyzet, a londoni Nemzeti Színház, hasonlóan, mint ahogyan több magyar színház is reagált erre a helyzetre, sikerelőadásaik felvételeit kezdte közé tenni YouTube csatornáján.

Látható volt többek között a One Man, Two Guvnors James Corden főszereplésében, a Frankenstein, amelyben Benedict Cumberbatch és Jonny Lee Miller felváltva játszották a főszerepeket, most pedig Shakespeare híres Coriolanus című drámája tekinthető meg a Golden Globe- és Laurence Olivier-díjas Tom Hiddleston közreműködésével. A közel háromórás előadást a londoni Donmar Warehouse színházban vették fel, a rendező Josie Rourke.

A történet az ókori Rómában játszódik, de a Julius Cézárból vagy a Kleopátrából ismert korszaknál korábban: egy még kegyetlenebb Rómában, ahol éhínség, háború és zsarnoki uralom dúl. Coriolanus kezdetben a legbátrabb harcos Rómában, aki hamarosan megkapja a legmagasabb politikai tisztséget és konzul lesz. Őszintesége és büszkesége miatt azonban nem tudja elrejteni a nép elől az irántuk érzett megvetését, így hamar zsarnokká válik. Amikor végül száműzik őt, bosszút esküszik Róma ellen. „A főszereplőn, Coriolanus-on keresztül Shakespeare azt mutatja be, hogy az elvakult harag hogyan teszi tönkre a személyiséget. (…) A darab nyers, zsigeri nyelvezete merőben eltér Shakespeare elegáns, tiszta és szépséges szövegeitől, amelyeket más műveiből jól ismerhetünk.” – nyilatkozta a darabról Tom Hiddleston. Hozzátette, hogy szerinte az anya-fiú kapcsolat ábrázolása ebben a Shakespeare-színműben a legkidolgozottabb pszichológiai szempontból. „A darab felveti azt a kérdést is, hogy mekkora hatalom koncentrálódhat egyetlen ember kezében, ez örök érvényű probléma.”

Az előadás felvétele ma még elérhető a londoni National Theatre hivatalos YouTube csatornáján. Este pedig érkezik a következő darab, amely a The Madness of George III. című előadás lesz, a többek között a Sherlockból ismert Mark Gatiss főszereplésében.

Kiemelt kép: Tom Hiddleston Coriolanus szerepében (Fotó: Johan Persson)