Budapest idén plakátkiállítással, telefonos kincskereső játékkal és nosztalgia villamossal készül az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára. A programok 13. és 15. között várják az érdeklődőket.

A hétvégén a Lánchidat lezárják az autósforgalom elől, így csak gyalogosan lehet majd használni a Duna magyarországi szakaszának legrégibb állandó hídját, amelynek szerdától elkezdődnek a felújítási munkálatai is, és amelyen a munkálatok befejezéséig nem lehet majd átsétálni. Ezért is izgalmas program a híd két lábánál (a Clark Ádám és a Széchenyi téren) kihelyezett plakátkiállítás, Az örökké élő Lánchíd című tárlat 18 óriásplakáton keresztül mutatja be a történelmi műemlék legfontosabb pillanatait. A híd felületén egy kisebb tárlat tekinthető meg, Lánchíd – A történelem szemtanúja címmel. Az ünnep után, március 16-tól a kiállítás a Városháza Parkba költözik, ott tekinthető meg egészen húsvétig.

Szintén a Főváros egyik legkülönlegesebb jelképéhez kapcsolódóan indítanak kincskereső játékot a szervezők: izgalmas rejtvények során keresztül, az apró részleteket összeillesztve, a fejtörőket és talányokat megfejtve tárul föl a résztvevők előtt a modern város születése, és jutnak el végül egészen a „titkos meglepetésig”. A program március 13-án, szombaton reggel 10-től indul a Setaljvelunk.hu weboldalon.

A március 15-i eseményeket és a Lánchíd történetét díszítésében is magán hordozó nosztalgia villamos a Jászai Mari tér és a Közvágóhíd megállok között közlekedik, a BKK járatain pedig az SZFE diákjai olvasnak fel az 1848-49-es forradalomhoz és szabadságharchoz kötődő Arany János és Széchenyi István idézeteket.