Ma veszi kezdetét az I. Debreceni Ünnepi Játékok, a program a zene, a színház és az opera műfajának különleges gyöngyszemeit hozza el a Hajdúság fővárosába a Coopera szervezésében.

A Nagyerdei Szabadtéri Színpad, a Régi Városháza udvara és a Debreceni Református Nagytemplom előtti főtér különleges kulturális eseményeknek ad otthont a következő 10 napban: pénteken érkezik a Nemzeti Színház Csíksomlyói passió című előadása, 17-én a Bánk bán című háromfelvonásos opera (mindkettő Vidnyánszky Attila rendezésében), de a programok között szerepel a Virtuózok Kamaraegyüttes koncertje, Boncsér Gergely operett- és operaénekes önálló dalestje és a 100 éve született Cziffra György előtt tisztelgő hangverseny is.

Augusztus 20-án a szervezők a Hungarikum Gálakoncerttel várják a közönséget, melynek keretében a népzene, az operett, az opera, a magyar nóta és a világzene legnépszerűbb, elismert képviselői lépnek színpadra. Az est látványvilága megidézi kulturális tradícióinkat, képzőművészeti, épített és innovációs értékeinket. Az idén 70 éves jubileumát ünneplő Magyar Állami Népi Együttes táncosaival a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon találkozhatnak a nézők, a Kárpát-medence kulturális értékeinek zászlóvivőjeként számon tartott formáció a Kolozsvári Piactéren című produkcióját adja majd elő. Debrecenbe érkezik továbbá Rost Andrea és a Jávorkai Brothers virtuóz, hegedűn és csellón játszó testvérpár-duó is.

Érdemes tehát a civisváros felé fordítani a figyelmet a következő napokban, hiszen az I. Debreceni Ünnepi Játékok hangulatos és emlékezetes élményeket kínál a kultúra kedvelőinek.

Kiemelt kép: Molnár Levente és Fischl Mónika a Bánk bán próbáján a Margitszigeten (Fotó: Zsigmond László)