Idén első alkalommal augusztus 26. és 29. között kerül megrendezésre a Dunakanyar Operafesztivál. A négynapos programsorozat ma Lábatlanon kezdődik és ott is végződik, közben pedig körbejárja a Dunakanyart: Visegrádon, Nagymaroson, Zebegényben és Dömösön is lesznek programok, minden kikötőben életre kel egy-egy opera.

A Dunakanyar királyaink otthonául szolgált évszázadokon át, ezen a hétvégén pedig a zene királyának, az operát fogadja be. Az eseményre látogatókat királyokhoz méltó színvonalú műsor várja majd, melyben a kicsi gyerekektől a klasszikus értelemben vett opera közönségig mindenki talál érdekességet és szórakozást: többek között dunakanyari hajózással egybekötött, csodás történelmi helyszíneket érintő opera koncertsorozattal, vadonatúj színpadra megálmodott Operagálával kedveskednek a művészetet kedvelőknek.

Az Operafesztivál nyitánya ma 20 órától a lábatlani Duna Színpadon Benjamin Britten Noé bárkája című egyfelvonásos operája lesz. Noét Haja Zsolt, Noé feleségét Kálnay Zsófia formálja meg. A közreműködők között lesz a Budapesti Énekes Iskola, a debreceni Lautitia Gyermekkar, Szulita és Dennis artistaművészek (Led Performers), Bonecz Franciska Yuki és Tóth Laura Mia balettnövendékek (Magyar Nemzeti Balettintézet), valamint a Duna Szimfonikus Zenekar.

Augusztus 27-én veszi kezdetét a Hajózzunk operákkal háromnapos zenei programsorozat is, melynek keretében pénteken 10 órakor koncerthajó indul a budapesti MAHART kikötőből Visegrádra, ahol sokféle zenei műsor várja a közönséget, gyerekeket és  felnőtteket egyaránt. Este a Visegrádi Királyi Palota teraszán a Magyar Állami Operaház Zenekarának Gálakoncertjét hallgathatják meg a fesztiválra látogatók.

Augusztus 28-án az Operahajó Visegrádról 14 órakor indul és három dunai állomáson (Nagymaros, Zebegény, Dömös) köt ki egy-egy koncertre. Augusztus 29-én 20 órakor az első Dunakanyar Művészeti Fesztivált a Hazám, hazám Gála zárja Lábatlanban, a Gerenday ház szabadtéri színpadán.

Az Operafesztivál a MAHART PassNave Személyhajózási Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériumának együttműködésében valósul meg. Az eseményről bővebben a fesztivál honlapján találhatók további részletek.

Kiemelt kép: Létay Kiss Gabriella a Manon Lescaut-ban (Fotó: Soós Lajos)