Ma estig jelentkezhetnek 16-30 éves fiatalok a Kossuth vs. Petőfi – Újratöltve címet viselő szónokversenyre, amelynek kiemelt témája a generációk közötti különbség lesz.

Van-e ma létjogosultsága a készpénznek? Segítik vagy inkább gátolják az öltözködési szabályok az önkifejezést? Támogatja-e a kritikus gondolkodást az alapos lexikális tudás? Költséghatékonyabb-e, ha nem az interneten rendelünk ételt? Vajon elbeszélnek-e egymás mellett a generációk? – Többek között ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban érvelhetnek, vitázhatnak és mutathatják meg a rátermettségüket a fiatalok a legújabb felhívásban. A versenyre jelentkezőknek az egyperces pályázati anyagukat saját TikTok-csatornájukra kell feltölteniük, a #vitaTok #szóKimondó #aszavakördöge #szónokleszek hashtagekkel, és meg kell jelölniük @kultura.hu csatornát. A kisvideót zárt Youtube-link formájában is elküldhetik a kossuth@petofi.hu e-mail-címre.

A verseny döntőjére november 11-én, szombaton kerül sor a Nemzeti Színházban, a legeredményesebb szónok 300, a második 200, a harmadik helyezett 100 ezer forintot vihet haza, emellett a szervezők több különdíjat is kiosztanak. A zsűri elnöke Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója, fővédnöke és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színházvezérigazgatója lesz, tagjai Aczél Petra egyetemi tanár (MOME), Balázs Géza egyetemi tanár (SZFE), Merényi Hajnalka egyetemi adjunktus (ELTE TÓK), Kiss Róbert Richard, Prima Primissima díjas újságíró, Katona Kinga színész (Nemzeti Színház), Török Ádám influenszer, a Dumaszínház állandó fellépője. Az idei döntőben a legeredményesebbnek tartott, magyar nyelvet és irodalmat tanító pedagógus számára a szervezők első alkalommal átadják a Magyartanárdíjat is.