A Kolozsvári Állami Magyar Színház ma este tartja nagytermében a George Orwell regénye nyomán készült Állatfarm című musicalje ősbemutatóját. Az előadás szövegváltozatát Lénárd Róbert jegyzi, zenéjét Erős Ervin és Klemm Dávid szerezték. A különleges produkció rendezője Puskás Zoltán.

„Orwellnél a félelem megfogalmazása a legfontosabb, ezt szerettem volna kifejezni az előadásban is. A politikai eszközök nem sokat változnak, sok a hasonlóság az orwelli szövegből létrejött előadásban és a mostani pandémiás helyzetben” – fogalmaz a neves alkotó, aki immáron már harmadik alkalommal dolgozik a teátrum társulatával.

Orwell 1945-ben kiadott kisregénye a sztálini Szovjetunió allegóriája és kritikája, ám az mű azt is tűpontosan mutatja be, hogy egy alapvetően szép és nemes elképzelés hogyan válhat totális diktatúrává. Létezik-e társadalmi egyenlőség, vagy mindig kell olyan, aki dolgozik, és olyan, aki irányít? – teszi fel a kérdést az író, amelynek megválaszolásához a rendező a kötet természetéhez képest szokatlan műfajt választott: az Állatfarm szereplői a zene nyelvén fogalmazzák meg gondolataikat. Az előadás dalai a musical és a rockopera műfaját ötvözik, a hangszerelés hozza a lázadás hangulatát, de ahol a dramaturgia megkövetelte, ott lágyabb hangzásvilágra számíthatnak a nézők.

A produkció jelmezeit Ledenják Andrea jegyzi, aki a kosztümökön elhelyezett finom utalásokkal járult hozzá a darab különleges hangulatához, segítve ezzel is a Jakab Melinda nevéhez fűződő intenzív koreográfia látványvilágát. Az előadásban színpadra lépnek mások mellett: Fogarasi Alpár, Viola Gábor, Farlas Lóránd, Buzási András, Albert Csilla és Szűcs Ervin.

Kiemelt kép: Jelenet az Állatfarm című előadásból (Fotó: Biró István)