Mint arról korábban beszámoltunk, a Kolozsvári Állami Magyar Színház soron következő bemutatója a PROMÉTHEUSZ’22 című magyar, román, szlovén és angol nyelvű előadás lesz, amelyet Tompa Gábor állít színpadra. Az Európai Színházi Unió Katasztrófa projektjének keretén belül a kolozsvári teátrum, a Konstancai Állami Színház és az SNT Drama Ljublajana együttműködésében létrejövő darab premierjét ma este tartják Kolozsvárott.

Tompa Gábor a bemutatót megelőző sajtótájékoztató elején elmondta, hogy a Katasztrófa projekt égisze alatt 7 koprodukciós előadás jön létre, összesen 16 színház bevonásával, amelyek alapjául az ókori görög tragédiák témái szolgálnak. A PROMÉTHEUSZ‘22 egy elmélkedés az értelmiségiek helyzetéről a 21. században, ahol az értelmiség feladata az objektivitás megőrzése, a tudás továbbadása ebben a digitalizált, és a közösségi média uralta korban. Az előadás címszereplője, Igor Samobor elárulta, hogy fontosnak tartja az ilyen, és ehhez hasonló nemzetközi koprodukciókat, hiszen ezáltal lehetőséget nyújtanak a különböző nézőpontok találkozására, ezenkívül a mű aktualitását is kiemelte: „Mindannyian ismerjük Prométheusz mítoszát, aki a tüzet és ezzel a tudást hozta el az embereknek, tanítva őket az emberi történelem kezdetétől fogva. Tulajdonképpen ő tanította meg az embereket a civilizációra. Most, amikor tőlünk nem messze háború zajlik, most, amikor úgy érezzük, hogy a világ omlik össze körülöttünk, most, amikor álhírekkel vagyunk körülvéve, most, amikor nem tudjuk eldönteni, mi igaz és mi hamis, vissza kell térnünk a kezdetekhez, és el kell döntenünk, hogy melyek azok a dolgok, amelyek valóban számítanak.”

Az előadásban Igor Samobor, Domen Novak, Eva Jesenovec (SNT Drama Ljubljana), Cătălina Mihai, Florin Aioane, Ecaterina Lupu, Mirela Pană, Dana Dumitrescu (Konstancai Állami Színház), Viola Gábor, Dimény Áron, Kiss Tamás, Pethő Anikó, Román Eszter, Bogdán Zsolt, Vindis Andrea, Kántor Melinda (Kolozsvári Állami Magyar Színház) lesz látható. A díszletet és a jelmezeket Carmencita Brojboiu tervezi, a zenét Vasile Șirli szerzi, a koreográfiáért Sinkó Ferenc felel.

Kiemelt kép: Pillanatkép a PROMÉTHEUSZ’22 sajtótájékoztatójáról (Fotó: Biró István)