Tóth Miklós Lovag és Fitos – Egy lehallgatott szerelem 1968-1969 című dokumentumregénye alapján készült Nagy Anikó Mária (…minden kicsi gyereket, Önkéntesek) és Lukácsy György (Otthon, otthon, Nyiss kaput, angyal) rendezésében az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című dokumentumfilm, amely megtörtént esetet dolgoz fel: egy szerelmespárról szól, akiket 1668-ban elszakítottak egymástól. A projekt egyik különlegességét az adja, hogy egyszerre zajlott a forgatás az Alagi Tréningközpontban, valamint a kutatómunka is azzal kapcsolatban, hogy ’68-ban Tóth Miklós műegyetemi hallgatóként munkát vállalt a lovardában, ahol megismerkedett Alexandra Parmenterrel, a brit követség gépírónőjével. Az ismeretségből szerelem sarjad, azonban a történelem elválaszja őket egymástól.

Ennek a romantikus történetnek jár utána az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója a két idősíkon játszódó alkotás, méghozzá az immáron 76 éves Tóth Miklóssal: a rejtély nyomába erednek és figyelik, ahogy a szálak napjainkig húzódnak. A történelmi nyomozás legfőbb segítője Szekér Nóra, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának kutatója  volt, de a nyomok Magyarország határain túlra is vezették az alkotókat. Akik között ott volt producerként Janovics Zoltán (Traumáinkon innen és túl, Népirtás Pozsonyligetfalun) és Novák Tamás (A 101. magyar népmese, Traumáinkon innen és túl), operatőrként Kőrösi András („Népek Krisztusa, Magyarország’ 1956, Találkozások – Arany János – Kodály Zoltán), Antal-Demes Szabolcs (A 101. magyar népmese, Traumáinkon innen és túl), Tóth Levente (Magasságok és mélységek, Branka) és Csíkszentmihályi Ajnácska (A Herner Ferike faterja, Rend a lelke), vágóként Bartos Bence (Bereményi kalapja, Pesti lányok), zeneszerzőként pedig Alpár Balázs (Ultra, Mi újság, Kuflik?). A főbb szerepekben Mészáros Martint, Barta Ágnest, Nagy Marit, Gyöngyösi Zoltánt, Zoltán Áront, Horkay Barnabást, Kaszás Mihályt és Rajkai Zoltánt láthatják a nézők. És hogy mikor?

Az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója május 26-án, azaz ma 21 órakor debütál a Duna Televízió műsorán. Aki lemarad róla, az a Moz.Go fesztiválon is pótolhatja majd június 14-én este, 20:30-kor. A vetítés után pedig a film betétdalait éneklő Koszorús Krisztina „Koszika” ad koncertet. 

Kiemelt kép: 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója (Fotó: MédiaKlikk)