Ma este mutatják be a Benyovszky, a szabadság szerelmese című musical ünnepi változatát a Pesti Magyar Színházban, a címszerepet a Budapesti Operettszínház művésze, György-Rózsa Sándor alakítja.

A Benyovszky Emlékév 2021 eseménysorozat kiemelt programjaként megvalósuló előadás a művészet eszközeivel mutatja be a világhírű magyar utazót, egyben arra keresi a választ, hogy milyen ember lehetett a négy földrészt bejárt Benyovszky Móric (1746-1786), akinek alakját legendák szövik át. Az alkotók ezúttal nem a tudomány, hanem a színház és zene segítségével szeretnék közelebb vinni az emberekhez a XVIII. században élt Benyovszky történetét, tudatosítva azt, hogy a világhírű utazó, hajós és katona magyar volt.

Pozsgai Zsolt, az előadás rendezője elárulta, hogy a darab nem az egész élettörténetet öleli át, hanem annak csak egy szeletét: a kamcsatkai fogságtól kezdődő cselekmény Benyovszky kivégzéséig tart. Nagy Tibor Magnus, a zeneszerző számára nagy lehetőséget jelentett a négy földrészt bejárt utazó története, olyan zenéket komponálhatott, mint például a kamcsatkai fogságban megszólaló orosz tánc, a főszereplő tajvani látogatásakor kínai autentikus hangszereken elhangzó zene, a bécsi udvarban rendezett bálban a Magyar sorskeringő, valamint a Madagaszkáron autentikus, részben afrikai hangszereken megszólaló muzsika.

A ma este debütáló előadás főbb szerepeiben György-Rózsa Sándor, Békefi Viktória, Lux Ádám, Fésűs Nelly, Papp Csaba, Jánosi Ferenc, Czető Ádám, Király Adrián, Gerdesits Ferenc, Kiss Emma és Pap Katalin lesz látható.

Kiemelt kép: Jelenet a Benyovszky, a szabadság szerelmese című musicalből (Fotó: MTI/Kovács Tamás)