A hagyományokhoz híven a Magyar Táncművészek Szövetsége a Tánc Világnapjára időzíti szakmai díjainak átadását, az ünnepélyes gálának ebben az évben a Nemzeti Táncszínház ad otthont. A ma délelőtti sajtótájékoztatón az is kiderült, kik kapnak elismerést.

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a Magyar Táncművészek Szövetségének tavalyi tisztújító kongresszusán Velekei Lászlót, a Győri Balett igazgatóját választották meg elnöknek, míg a társelnöki pozíciót a jövőben Fodor Zoltán, az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat vezetője tölti be. Ezt követte a díjazottak bemutatása.

A legjobb végzős növendéknek járó Roboz Ágnes-díjat klasszikus balett kategóriában Dobra Janka, kortárs tánc kategóriában Cseri Jázmin Ildikó, néptánc kategóriában Perduk Zsófia, színházi táncos kategóriában Puczkó-Smith Levente kapja, a legjobb pályakezdőknek pedig Nagy Gvendolint, Vati Lucát, Ertl Balázst és Varga Dánielt választották idén.

Az év legjobb női táncművésze Tetiana Baranovska, Bocsi Petra, Kovács Anita és Harangozó Lili, a legjobb férfi táncművésze pedig Rónai András, Koncz Péter, Varga Donát, Husvét Dániel és Sík Milán lett. A Táncművészetért díjat Földi Béla táncművész, koreográfus, pedagógus, a Táncoktatásért díjat Ócsag Anna balettművész, a Tánctudományért díjat pedig Halász Tamás muzeológus vehetik majd át. Az év legjobb alkotója Vincze Balázs táncművész, koreográfus, rendező lett, Kovács Zsuzsanna balettművész pedig életműdíjban részesül. Az Imre Zoltán-díjat Velekei László kapja, az ifj. Nagy Zoltán Alapítvány táncművészetért díját Földi Lea balettművész, a nagy alakításért járó hallgatói díjat pedig Gribovszki Sámuel veheti át.

Ertl Péter (Fotó: Kovács Milán)

A hagyományokhoz híven a gálaest közreműködői ezúttal is az idei év díjazottjai közül kerülnek ki, így a Miskolci Balett és a Duna Művészegyüttes mellett fellépnek még a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói, az est második felében pedig Vincze Balázs, a Pécsi Balett művészeti vezetőjének Faust, az elkárhozott című koreográfiáját láthatják a nézők a Pécsi Balett előadásában.

Fodor Zoltán az eseményen a magyar táncszakma nyári és őszi programjairól beszélt. Elmondta, hogy idén is számos fesztiválra és táncszakmai találkozóra várják a közönséget. Május 28. és 31. között kerül sor az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozójára, május 29. és június 2. között Veszprémben a Tánc Fesztiváljára, Győrben június 19. és 23. között szervezik meg a Magyar Táncfesztivált, a Nemzeti Táncszínház szabadtéri programján július 11. és 19. között a Táncpark eseményeire várják a közönséget, augusztus 5-től 16-ig pedig Budapesten rendezik meg a Nemzetközi Nyári Tánckurzus és Fesztivált. Székelyudvarhelyen Erdélyi Táncháztalálkozó lesz szeptember 5. és 7. között, Keszthelyen Táncpanoráma szeptember 12-től 15-ig, a Pécsi Nemzetközi Táncháztalálkozó szeptember 13-tól 16-ig tart majd, az Egri Stúdiószínházi Táncfesztivál pedig szeptember 25-től 29-ig. A fesztiválok sorát a Budapest Ballett Grand Prix zárja november 18. és 22. között a fővárosban.

Ertl Péter a Nemzeti Táncszínház programjai közül kiemelte a Budapest Táncfesztivált, amely május 11-ig három neves külföldi együttessel és számos előadással várja a tánckedvelőket. Elmondta, hogy május 17-én Táncról álmodom címmel láthatják a nézők Zs. Vincze Zsuzsa koreográfus alkotói estjét a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában, míg másnap Frenák Pál legújabb munkáját, a CrAzy_RunnErs / Parad_Is_E című darabot tekinthetik meg a Táncszínházban az érdeklődők. Május 23-án az idén 30 éves Bozsik Yvette Társulat Körforgás című bemutatója lesz látható. A Nemzeti Táncszínház igazgató felidézte, hogy a 2023/2024-es évadban több mint 300 előadást mutattak be a táncszínház kis- és nagytermében, míg az előtérben és a kamarateremben száznál is több táncprodukció kapott helyet, az ország különböző pontjain pedig negyven alkalommal találkozhattak a Nemzeti Táncszínházban fellépő társulatok produkcióival az érdeklődők. 

Kiemelt kép: Pillanatkép a sajtótájékoztatóról (Fotó: Kovács Milán)