Ma este Goldmark Károly Sába királynője című operájának legszebb részleteivel folytatódik az OperaSzerda-sorozata. Ez volt a zsidó származású, német anyanyelvű magyar-osztrák zeneszerző első műve a műfajban, amely azonnal meghozta számára a világhírt.

Korabeli dokumentumok szerint Goldmarkot az őt pártfogoló Bettelheim család Karolin nevű leánya ihlette a mű megírására, akinek szépségét a bécsi operaház főrendezője egy Sába királynőjét ábrázoló festményhez hasonlította. A szerző véletlenül találkozott Salomon Hermann Mosenthallal, aki az opera első két felvonásának szövegét nagyon gyorsan papírra vetette, míg a harmadik és negyedik szín végül Goldmarkra maradt, az ő prózai gondolatait foglalta végül versbe az író. A premierre 1875. március 10-én, Bécsben került sor, az opera a Burgtheaterben azonnal hatalmas közönségsikert aratott.

A történet az antik mesék világából merít: Salamon király elküldi Asszádot, hogy készítse elő Sába királynőjének palotabeli látogatását. A fiatal jeruzsálemi diplomata másnap készül feleségül venni a Főpap lányát, Szulamitot. Ám Asszád zavartan viselkedik, amikor visszatér a palotába, ugyanis a libanoni cédrusok árnyékában beleszeret egy titokzatos nőbe, így már nem akarja feleségül venni aráját. Arra azonban senki sem számít, hogy a titokzatos asszony másnap a palotába érkezik, sőt, hogy ő maga Sába királynője.

Ma este 20 órától az Operaház Facebook oldalán a Sába királynőjének legszebb részletei csendülnek fel a nemzetközi kritika által is méltatott szólisták előadásában: a címszerepben Gál Erika látható, partnerei László Boldizsár (Asszád), Sümegi Eszter (Szulamit) és Kelemen Zoltán (Salamon). Zongorán közreműködik Szennai Kálmán, vezényel Kocsár Balázs, az est művészeti vezetői Gábor Sylvie és Mányik Albert, a műsorvezető pedig Mona Dániel.

Kiemelt kép: Jelenet a Sába királynőjéból (Fotó: Operaház)