A Szervita téren található épület fennállásnak 100. évfordulója alkalmából végzett felújítás keretében került kialakításra 2012-ben a belváros új kávéháza és művészeti központja, a Rózsavölgyi Szalon. A teátrum Zimányi Zsófia vezetésével azóta is a magyar művészeti élet otthona – egy igazi szellemi találkozóhely – olyan közösségi tér, ahol mindig történik valami, mindig jó a társaság és ahova visszavágynak a nézők és a vendégek egyaránt.

„Előadásainkat országosan is ismerik, vidéki meghívásaink – különféle helyszínekre, fesztiválokra – egyre sűrűsödnek, ezzel együtt fesztiváldíjaink száma is nő. Társadalmi szempontból érzékeny, színvonalasan szórakoztató, de mindig művészi igényű előadásokat mutatunk be. Erre garancia a nálunk alkotók köre. Itt lép fel a legtöbb Nemzet Színésze, sokan a Kossuth-díjasok közül is, de ugyanilyen fontosnak tartjuk a tehetséggondozást, vagyis a nagy nevek mellett rendre megjelennek itt fiatal művészek, pályakezdők, akiknek további lehetőséget adunk. Közönségünk és alkotóink együtt jelentik a Rózsavölgyi Szalon összetartó közösségét. Ebben van az erőnk. Ettől lehet egy kicsi színház hatása nagy, és akkor már nem is tűnik olyan kicsinek” – fogalmaz a művészeti vezető.

Alföldi Róbert és Jordán Tamás Az utolsó óra című darabban (Fotó: Kallos Bea)

Mi sem bizonyítja a közösség erejét jobban, mint a számok, amelyek jellemzik a Rózsavölgyi Szalon elmúlt 11 évét: 75 saját bemutatót tartottak eddig és több mint 2500 egyéb programnak szolgáltattak helyszínéül, amelyeken összesen 200.000 néző fordult meg idáig. Tavaly 22 városban 36 vendégjátékon szerepeltek az előadások, amelyek közül jelenleg 17 produkció van folyamatosan műsoron.  

Abszolút rekorder Az utolsó óra című darab, amely 2013. február 14. óta közel 300 alkalommal volt látható Alföldi Róbert és Jordán Tamás főszereplésével. A romance.com, amelyben Molnár Piroska és Jordán Tamás játszanak – előbbi összesen 500, utóbbi 900 alkalommal lépett színpadra a Szalonban – túllépte a 150. előadást, de a Táncórák és a Diplomácia sem marad le nagyon a maguk 100-100 estjével.

Szulák Andrea, Sajgál Erika, Epres Attila és Györgyi Anna a Szívhang olvasópróbáján (Fotó: Kallus György)

Engedtessék meg egy rövid személyes kitekintés is, mind tőlem, mind a szerkesztőség tagjaitól. Nekem Tóth Kriszta a Szalonnak írt Pokémon Go című darabja volt az első előadás, amit újságíróként sajtójeggyel néztem meg. A teátrum sajtófőnöke, Karácsony Ági pedig az első mentorom, akivel azóta is húsvétkor ünnepeljük a születésnapomat, karácsonykor pedig az övét, és aki a szakmai utam mellett a magánéletemben is az egyik legfontosabb ember lett az évek alatt. Kovács Milán, vezető fotósunk, a Szalonban készítette nekünk az első portrésorozatát, Őze Áronról. Újságíróink rendszeresen járnak az előadásokra, Steindl Gabi például a legújabb premieren, a Szívhangon volt a Rózsavölgyiben utoljára, amit nagy szeretettel ajánl, Flaisz János pedig a színházi élmények mellett az egyedi, otthonos hangulatot is kedveli itt.

Bízunk benne, hogy még számos csodás előadás születésénél lehetünk ott a Rózsavölgyi csapata mellett – a Kőszegi Várszínházzal közös nyári bemutatón mindenképp, amelyben a Deszkavízió információi szerint Takács Katalin mellett Schneider Zoltán lesz a férfi főszereplő -, akiknek ezúttal is köszönjük a munkájukat és gratulálunk a 11 évhez. Legyen még nagyon sokszor ennyi!

Kiemelt kép: A Rózsavölgyi Szalon homlokzata (Rózsavölgyi Szalon (Forrás: Wikipédia))