Július 20-án, szombaton 21 órától lesz látható az M5 műsorán a Budapesti Operettszínház 2017-ben bemutatott operettje, a Luxemburg grófja.

A mű címe eredetileg Luxenburg grófja volt, hogy a hasonló nevű nagyhercegséggel még véletlenül se vonjon párhuzamot a nagyérdemű, de miután a közönség amúgy is Luxemburgként emlegette az operettet, Lehár is beleegyezett a betűcserébe. A premierre 1909. november 12-én került sor és nem várt sikert aratott, hiszen Lehár, saját bevallása szerint, minden különösebb műgond nélkül néhány Bad Ischlben töltött hét alatt „összecsapta” ezt a művét. A kritika is kedvezően fogadta, ugyanakkor kiemelték, hogy Lehár korábbi műveiből él, azaz nem vitt forradalmi, újító megoldásokat ebbe az operettjébe.

A Luxemburg grófja az operettirodalom egyik legmulatságosabb története, amelyben a gazdag, szenilis vénember, Sir Basil szerelmével üldözi az ünnepelt énekesnőt, Didier Angele-t, akit persze sokkal jobban érdekelnek az éhenkórász, fiatal művészek. Közülük is leginkább René, aki váratlanul értesül róla, hogy Luxemburg grófja lett, s ezt a címet egy névházasság formájában azonnal el is adja Sir Basilnak… A meglepetésekkel, cselszövésekkel és szerelmi párviadalokkal teli, szellemes és fordulatos történet Lehár Ferenc olyan örökzöld melódiáinak szárnyán jut el a kötelezően boldog végkifejletig, mint például a Polkatáncos, vagy a Szívem szeret

Jelenet a Luxemburg grófjából (fotó: Gordon Eszter)

A július 20-án látható felvételen Dolhai Attilát (René), Fischl Mónikát (Angele), Frankó Tündét (Fleury), Kerényi Miklós Mátét (Brissard), Szendy Szilvit (Juliette), Kálloy Molnár Pétert (Sir Basil), Langer Somát (Lord Lanchaster), Oláh Tibort (Lord Winchester) és Pálfalvy Attilát (Lord Worchester) láthatjuk. Az előadás karmestere Makláry László, rendezője Somogyi Szilárd. A tévéfelvétel szerkesztője Hara Lilla Beáta, vezető operatőre Halla József, rendezője Kecskés G. László.

Hiába ért tehát véget a kőszínházi évad, nem maradnak élmény nélkül a színházat kedvelők. Akik nem tudnak eljutni a fővárosba vagy a szabadtéri előadásokra, most többszörösen is pótolhatják a lemaradást, hiszen július 16-án a Thália Színház egyik korábbi előadása, a Gellérthegyi álmok is közvetítésre kerül.

Kiemelt kép: Jelenet a Luxemburg grófjából (fotó: Gordon Eszter)