A makói képviselő-testület szerdai döntése alapján Lukács Sándor kapja meg a Páger Antal-színészdíjat.

A 2001-ben alapított díjat minden évben az a színész kapja meg, aki a leghűségesebb a Makón született Páger Antal szellemi örökségéhez. Az elismerés Páger születésnapjához (január 29.) közeli napon kerül átadásra a makói Hagymaházban. Az ünnepélyen az oklevél kíséretében „Téni bácsi” arany pecsétgyűrűjének pontos mását is átveheti a díjazott.

Lukács Sándor 1947. július 21-én Miskolcon született. Érettségi után a Színház- és Filmművészeti Főiskolára jelentkezett, negyedjére vették fel, addig a Thália Színházban segédszínész, majd a Nemzeti stúdiósa volt. A főiskolán 1972-ben kapott diplomát, és Várkonyi Zoltán rögtön szerződtette a Vígszínházhoz, amelynek azóta is tagja. Bekerült abba a híres nagy vígszínházi gárdába, amelyet többek közt Benkő Gyula, Bilicsi Tivadar, Bulla Elma, Darvas Iván, Latinovits Zoltán, Páger Antal, Ruttkai Éva, Somogyvári Rudolf, Sulyok Mária, Tomanek Nándor, Tordy Géza neve fémjelzett. Első főszerepe a Kapás Dezső rendezte Don Juan volt, majd szerepelt a ’70-es évek két nagy sikerdarabjában is (Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, Harmincéves vagyok). Pályája a mai napig töretlen, az évek során hiteles alakítást nyújtott klasszikus és modern drámákban, vígjátékokban egyaránt.

Lukács Sándor mint Churchill az Audienciában (fotó: Vígszínház)

Számos filmben is szerepelt, mint például a Madárkák, a 141 perc a befejezetlen mondatból, a Mephisto, a Kreutzer szonáta vagy A Hídember, de a filmvásznon nem kapott igazán számottevő feladatot. Gyönyörű orgánumát a szinkron hasznosította, ő volt Alain Delon magyar hangja, még a Paroles, Paroles című világslágerben is. Népszerűségét főként a tévéfilmeknek köszönheti, az 1970-es évek közepétől viszonylag hosszabb ideig folyamatosan látható volt a televízió képernyőjén. A legkülönfélébb műfajú szerepeket alakította a drámai hőstől az operett-bonvivánig, olyan történelmi alakokat formált meg, mint Mátyás király, Napóleon, Rubens vagy Petőfi Sándor. Sorozatokban is szerepelt: a Kisvárosban polgármestert, a Jóban-rosszban című sorozatban restaurátort alakított, és játszott az Aranyéletben is. Több hangoskönyv, köztük Márai Sándor műve, A gyertyák csonkig égnek szólal meg előadásában. Életének a költészet ugyanúgy része, mint a színészet. Első versét kilencéves korában írta, első verskötete 1985-ben jelent meg. Önálló estjein – az országot járva – saját költeményeit is megszólaltatja.

Kiemelt kép: Lukács Sándor (fotó: Dömölky Dániel)