Február 5-én 300. előadását ünnepli a Lúdas Matyi című, 25 éve töretlen népszerűségnek örvendő gyerekelőadás a Madách Színházban.

A Madách Színház 1996 októberében mutatta be a Lúdas Matyi című mesét Cseke Péter rendezésében. Az ősbemutatón Kelemen István, Barabás Kiss Zoltán, Lippai László, Lesznek Tibor, Kökényessy Ági és Galbenisz Tomasz keltette életre Fazekas Mihály meséjének hőseit. Schwajda György az eredeti írást jelentősen átdolgozva, a libák szemszögéből mutatja be a tanulságos történetet, amelyben háromszor veri vissza Matyi Döbrögi gonoszságát. Az előadást Götz Béla díszlete, Rátkai Erzsébet jelmezei és Lippai Krisztina koreográfiája teszi teljessé.

Az elmúlt 300 előadáson a darabban közel 60 művész lépett már színpadra. „25 éve van egy város a Madáchban. Általában hétvégenként reggel válik láthatóvá. Aki játszhatott benne vagy láthatta, örökre a szívébe zárta, hiszen igazi régi mese születik újjá ott minden alkalommal. A város neve: Döbrög. Lúdas Matyi nagy „gazság-igazság-kalandjának” a helyszíne, a „libák szemszögéből elmesélve.” Egy színésznek ajándék, ha hosszabb-rövidebb ideig élhet benne akár pozitív, akár negatív hősként, mert tudja, hogy olyan élményt ad kicsiknek és nagyoknak, ami nem kopik még az évek múlásával sem, sőt! Szeretjük ezt a várost. Jó benne játszani, mert a város széléről mindig szép a kilátás: csillogó szemű gyerekeket és felnőtteket látunk, akik örömmel és mosollyal tapsolnak nekünk és annak, hogy: „Tanulni sohasem késő és lám még Döbrögi esze is megjő!” – háromszázadjára is!” – mondta el a közelgő jubileum kapcsán Ruzicska László, aki 21 éve látható az előadásban az ispán szerepében.

A darab címszereplőjét jelenleg Pásztor Ádám és Puskás Péter alakítja váltott szereposztásban, Döbrögit Borbély Richárd, Galibát Sánta László, Díszletlibát Röhtler Balázs kelti életre. Mellettük Barát Attila/Ruzicska László (Ispán), Balog Tímea/Borbély Brigitta (Anyóka, javasasszony), Czakó Ádám és Németh Gábor (Gyógykovács, hajdú) tűnik fel a színpadon. A 300. előadás végén Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója köszönti majd az ünneplő művészeket, köztük az előadás alkotóit és korábbi szereplőket is.

Kiemelt kép: Puskás Péter a Lúdas Matyi című előadásban (Fotó: Mohos Angéla/Madách Színház)