Március 24-én különleges koncerten működik közbe a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, a ljubjanai Cankarjev Dom Dísztermében adják elő Avgust Ipavec A zöld smaragd színei – elfelejtett szenvedés című művét, amelyet az I. világháborús isonzói csaták emléke előtt tisztelegve írt meg a szlovén zeneszerző. A mű minden érintett nemzethez szól, ugyanis szlovén, olasz, német, magyar és orosz prózai részletek is felhangzanak benne, a korabeli katonai levelekből válogatott szövegek így teszik személyessé a katonák tragédiáját.

A kilencventagú szimfonikus zenekar és további százötven szereplő – tánckarok és kórus – közreműködésével, szcenírozott formában előadásra kerülő darab közben többek között Simon Gregorčič Soča című verse is elhangzik majd, színészek előadásában. Az I. világháború alatt a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara volt Magyarország hivatásos szimfonikus zenekara, így most a zenészek személyes küldetésükként élik meg, hogy korábbi tagjaikért muzsikálhatnak.

Előadók: Dr. Henrik Neubauer (rendező, koreográfus), Marjan Grdadolnik (karmester), Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, vegyeskar, magyar népzenei együttes, a ljubljanai balettiskola növendékei, drežnicai gyerekek, katonák – a boveci 1313 társulat tagjai, szlovén, olasz, osztrák és magyar színészek

Szervezők: Bécsi Szlovén Intézet (Vincenc Rajšp), A béke útja (Likar)

Kiemelt kép: Cankarjev Dom (Fotó: BFT)