Október 26-án, szerdán 23:30 órakor az M5 csatornán világszerte elismert zongoraművészeink a Liszt Jótékonysági Gálaesten játszanak, a műsort a Pesti Vigadóból közvetítik. A műsor házigazdája Dr. Polgár Éva zongoraművész, a Hungary Foundation idei kulturális nagykövete az Egyesült Államokban, a műsorbemondó Mohai Gábor. A Liszt-művekben gazdag gálaest célja, hogy a Los Angeles Nemzetközi Liszt Versenyre készülő, pályázat útján kiválasztott fiatal, tehetséges zongoristák anyagi támogatást szerezzenek az amerikai útjukhoz, mely a műsor adományvonalán keresztül valósul meg.

A kétévente megrendezésre kerülő Los Angeles Nemzetközi Liszt Versenyen hazánkat Balázs Elemér és Varga Gergő Zoltán fogják képviselni november 19-én és 20-án az angyalok városában. Ezen a nagy formátumú versenyen több, mint 170 résztvevő lép fel, amely a versenyzők pályafutásának meghatározó állomása. Az M5 koncertműsorának keretében Varga Gergő Zoltán Liszt Első Mephisto-keringőjét, Balázs Elemér Paganini Esz-dúr etűdjét adja elő. A Liszt verseny előző évi ösztöndíjasa és dobogós helyezettje is színpadra lép Kovács Gergely személyében, akinek előadásában a Haláltáncot hallhatjuk. Mocsári Károly Liszt Ferenc-díjas zongoraművész tolmácsolásában Liszt Funérailles (Temetés) című műve, és Wagner-Liszt Izolda szerelmi halála szólal meg. A koncert fináléjában Polgár Éva és Mocsári Károly kétzongorás előadása, a Rákóczi-induló hangzik el.

Balázs Elemér (Fotó: Papageno)

Méltán lehetünk büszkék Varga Gergő Zoltán és Balázs Elemér nemzetközi sikereire. Magának a koncertnek az élménye mellett a műsor hallgatói részt vehetnek a zenészek Los Angeles-i utazásának a támogatásában is.

Kiemelt kép: Varga Gergő Zoltán (Fotó: Szőllősi Mátyás)