A XX. század fordulójának francia és spanyol zeneszerzőinek dalaiból állította össze első Magyarországi koncertjének műsorát Lisette Oropesa. A Sztárestek zongorával című sorozat idei évadának utolsó alkalmán a világhírű amerikai koloratúrszoprán partnere Rubén Fernández Aguirre lesz május 12-én a Magyar Állami Operaházban.

A kubai szülők gyermekeként New Orleansban született Lisette Oropesa 2005-ben a Metropolitan Opera énekversenyének döntőseként részt vehetett egy fiatal művészeknek szóló képzésen, amelynek keretében egy évvel később már az Idomeneo és az Angelica nővér kisebb szerepeiben debütálhatott az amerikai közönség előtt. Első főszerepe mindössze 22 évesen Susanna volt a Figaro lakodalmában Erwin Schrott partnereként, és azóta is minden évadban látható a híres New York-i operaházban. Az idei évadban többek közt a Traviata címszerepét énekelte Tokióban a Római Opera együttesével, valamint a Bécsi Állami Operaházban, ahol a Tell Vilmosban Matildát is megformálta, bemutatkozott a Chicagói Operában Az ezred lánya címszerepében, áprilisban pedig Aminaként debütált Rómában Az alvajáróban. Első magyarországi fellépése koncertkörútjának része, amely Párizs, Milánó, Barcelona, London, Bécs és New York rangos operaházainak és koncerttermeinek sorában érinti a budapesti Operaházat. Előadói repertoárján előkelő helyet foglalnak el Mozart, Donizetti és Verdi művei, de számos barokk opera-előadásban is fellépett, az oratórium-irodalom szinte minden fontosabb darabját énekelte Bachtól Orffig.

A műsor első felében francia szerzők – Bizet, Collet, Délibes, Gounod, Massenet és Ravel – főként spanyolos dalait válogatott az énekesnő. Az est második felében késő romantikus és a hazájuk népzenéje által megihletett spanyol komponisták dalai csendülnek fel, köztük Manuel De Falla, Enique Granados, Joaquin Rodrigo művei, valamint részletek Francisco Asenjo Barbieri, Jesús Guridi és Ruperto Chapí zarzueláiból. Oropesa partnere az esten Rubén Fernández Aguirre spanyol zongoraművész lesz, aki rendszeres közreműködője az amerikai szoprán dalestjeinek, és több felvételt is rögzített vele.

Kiemelt kép: Lisette Oropesa (Fotó: Steven Harris)