A Pécs Megyei Jogú Város közgyűlésének jogkörét gyakorló polgármester november 17-i döntése alapján a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztját 2021. február 15-től Lipics Zsolt tölti be, a művészeti vezető Vidákovics Szláven lesz.

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjára négy pályázat érkezett: Bodor Johanna, Csányi László és Komáromi György mellett Lipics Zsolt és Vidákovics Szláven közösen jelentkezett. November 17-én a pécsi közgyűlés jogkörét gyakorló polgármester úgy döntött, hogy ez utóbbi páros irányíthatja a teátrumot 2021-től. A szakmai bizottság döntését nem hozzák nyilvánosságra, de a Szabad Pécs információi szerint a különleges jogrend miatt a 26 szavazásra jogosult képviselőből 19 Lipics Zsolt kinevezése mellett szavazott. Ezen kívül a színház dolgozóinak többsége is őket támogatta: a munkavállalók fele voksolt a társulati szavazáson, a szavazók 80%-a a Lipics–Vidákovics-párost látta volna szívesen vezetőként, akik mindketten a Pécsi Nemzeti Színház színészei, jól ismert arcai a városnak.

Lipics Zsolt és Vidákovics Szláven a teátrum hagyományait alapul véve szeretnének sokszínű repertoárt létrehozni, ami lehetőséget teremthetne a fiatal alkotók számára is, hogy bemutatkozhassanak egy szélesebb közönségnek, ugyanakkor fontos céljuk, hogy a törzsnézők igényeit is maximálisan kielégítsék. Az operatagozat vezetésére Gulyás Dénest kérték fel, a meghívott rendezők között szerepel többek között Szász János, Vincze János és Szikora János neve is, de tehetséges pályakezdő, valamint külföldi rendezőkben is gondolkodnak. Az előadásszámot – a nyugodtabb alkotói légkör érdekében – csökkentenék, emellett beavató és tantermi előadásokat is terveznek, amihez megnyerték Alapi Tóth Zoltán drámapedagógust, az Apolló Kulturális Egyesület elnökét. Első évaduk repertoárján musical, opera, klasszikus dráma, romantikus vígjáték és a Pécsi Balettel együttműködésben egy balettelőadás is látható lenne.

Kiemelt kép: Lipics Zsolt és Vidákovics Szláven (fotó: Bajnai Ágnes)