Ma ünnepli 55. születésnapját Lipics Zsolt, Jászai Mari-díjas színész.

Lipics Zsolt Pécsen született, 1966. február 22-én, a helyi Leőwey Klára Gimnáziumban érettségizett. A Színművészeti Főiskolán, Kazimir Károly színész osztályának növendékeként 1988-ban diplomázott. Ezt követően egy évadot a Szegedi Nemzeti Színházban töltött, majd 1989-től a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatához tartozott. 1998-ban szerződött a Pécsi Nemzeti Színházhoz, melynek azóta is művésze, 2021-től pedig az intézmény igazgatója.

Tekintélyes pályafutása alatt prózai és zenés darabokban egyaránt játszott, így láthatta többek között a közönség az Oliver! (Dörzsölt; Bill Sikes), A revizor (Miska; Pjotr Ivanovics Dobcsinszkij), a Holdbéli csónakos (Paprika Jancsi), A kétfejű fenevad, avagy Pécs 1686-ban (Windeck), az Állatfarm (Mózes, holló), az Éjjeli menedékhely (Aljoska), a Macbeth (Malcolm), a Vízkereszt, vagy bánom is én (Malvolio), a III. Richárd (2. gyilkos), a Koldusopera (Kikiáltó; Lóvé Mátyás), a Kakukkfészek (Cheswick), a Bűn és bűnhődés (Raszkolnyikov), A tanítónő (Káplán), a Luxemburg grófja (törvényszéki elnök), a Fekete Péter (Pierre Lenoir), az Osztrigás Mici (Marollier), A hülyéje (Pinchard), a Bolha a fülbe (Doktor Finache), a Ványa bácsi (Asztrov), a Cseresznyéskert (Gajev), a Mesél a bécsi erdő (Erich), a Sóska, sültkrumpli (Bíró), a Danton halála, a West Side Story (Glad Hand), az Adáshiba (Dönci), A Herner Ferike faterja (Krekács Béla), a IV. Henrik (Landolf), Az Ördög (László), A doktor úr (Puzsér), a Csókos asszony (Kubanek), az Én és a kisöcsém (Zolestyák), az Anconai szerelmesek (Giovanni), a Macskafogó (Safranek), a Patika (Patikus), a Hajmeresztő (Tony Whitecomb), A képzelt beteg (Dr. Thomas D’Auveregne), a Tartuffe (Orgon), a Leányvásár (Jefferson), A Tenkes kapitánya (Vogeller), a Csárdáskirálynő (Miska főpincér), A dzsungel könyve (Csil), a Black comedy (Harold Gorringe), az Antigoné (Őr), az Óz, a nagy varázsló (Óz), A padlás (Témüller), a Játszd újra, Sam! (Allen Felix), a Boeing, Boeing (Robert), a Meseautó (Halmos Aladár), a Balfácánt vacsorára (Francois) vagy a Főfőnök (Ravn) című előadásokban.

Lipics Zsolt és Vidákovics Szláven (fotó: Bajnai Ágnes)

Nagy ritkán látható mozi- és tévéfilmekben, feltűnt többek között a Sose halunk meg vagy A Föld szeretője című filmben, a Patika és a Kisváros című sorozatokban, valamint a 2009-es Géniusz, az alkimista című minisorozatban, amelynek egyik célja, hogy Pécset (mint Európa egyik kulturális fővárosát) bemutassa egy misztikus krimibe ágyazva.

Lipics Zsolt 2001-ben Szendrő József-díjat, 2018-ban Jászai Mari-díjat kapott.

Kiemelt kép: Lipics Zsolt (fotó: Pécsi Nemzeti Színház)