Május 31-én különleges táncelőadással zárja 2023/24-es évadát a Trafó, az a Lia Rodrigues érkezik társulatával a Tűzoltó utcai játszóhelyre, akinek neve mára fogalommá nőtte ki magát a kortárstánc kedvelőinek körében. A Bűvölet (Encantado) című előadás egy (ön)gyógyító rituálé, amelyben a művészek a gyógyulás szellemeit – az encantadókat – idézik meg.

Lia Rodrigues Rio de Janeiróban élő koreográfus, aktivista és tanár 40 éves pályafutása során fáradhatatlanul dolgozott a művészet, az aktivizmus és a társadalmi folyamatok közötti szinergiák kiépítésén. Művészetét a Brazíliában tapasztalt nagyon is valós környezeti és spirituális küzdelmek inspirálják. Most egy különleges előadással érkezik Magyarországra: az Encantado 2021-ben a párizsi őszi fesztiválon debütált, melynek keretében a társulat 30 éves jubileumát ünnepelte.

Az izgalmas táncköltemény csendből, színekből és formákból alkotja meg a folyton változó szabadság karneválját; és az emberekét… emberekét, akik elvarázsolódnak a végtelen táncban majd kijózanodnak. A címválasztás oka sokrétű: az „encantado” szó a latin incantatus szóból származik, és olyan dologra utal, amely varázslat tárgya vagy bűbáj hatása alatt áll. Az „encantado” a csoda, a káprázat vagy a lenyűgözés szinonimája is. Ám Brazíliában az „encantado” szónak más jelentése is van. A kifejezés olyan entitásokra utal, amelyek az afroamerikai világfelfogáshoz tartoznak. Az „encantados” ismeretlen erők által mozgatva létezik ég és a föld között, a dzsungelekben, a sziklákon, az édes és sós vízben, a dűnékben, a növényekben, szent helyekké varázsolva ezeket. Olyan lény, aki átlépi az időt, nem ismeri a halál fogalmát, és mágikus védelmi és gyógyító erőre tett szert. A földi életet fenyegető ragadozó tevékenységek, az erdők, a folyók és a tengerek szisztematikus pusztítása az „encantados” létezésére is hatással van. 

A produkció munkafolyamata a covid-19 okozta egészségügyi válsággal összefüggésben indult és abból a vágyból született, hogy az encantadosok erői által varázsolják el a világot, és állítsák helyre annak törvényes rendjét. Ezt hivatott kifejezni a 11 színpadra lépő táncos, akik 140 színes takarót hívnak segítségül az állandó alakváltáshoz.

Kiemelt kép: Pillanatkép az Encanto című előadásból (Fotó: A Trafó honlapja)