Irodalmi vetélkedőt, illusztrációs pályázatot, prózamondó versenyt is szerveztek többek közt a 125 éve született székely író, Tamási Áron tiszteletére a december végén lezárult emlékévben.

A. Szabó Magda, a Tamási Áron Közhasznú Alapítvány elnöke és Hadnagy Jolán, a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület vezetője főszervezésében, a Magyarság Házával közösen bonyolította le az emlékévet, amelyben egyik legfontosabb feladatuknak azt tartották, hogy a fiatalokat bevonják a programokba. Az év első felében irodalmi vetélkedőt, illusztrációs pályázatot, telefonos prózamondó versenyt is hirdettek a világ bármely pontján élő magyarok számára, amelyre Erdélytől Kanadáig számos pályamű érkezett. A Nemzeti Színházban január 22-én Tamási Áron darabjaiból adtak elő jeleneteket fiatalok az Ádámok és Évák ünnepén, ezek közül a legjobbakat Gyulán is vendégül látták a Tamási Áron-napokon. A teátrum továbbá a színháztörténeti vetélkedőt is az emlékévnek szentelte, de megszületett a Tündöklő Jeromos című előadása is a Gyulai Várszínházzal együttműködve. A gyulai fesztiválon öt előadás mutatkozott be az író műveiből, ősszel pedig öt újabb színházi bemutató is debütált, több a határon túl, közülük egy Kolozsváron, ahová Tamási Áron annak idején az első drámáját küldte.

Az író egykori iskolájában, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban újra feléledt a diákszínjátszás, de a szervezők megvalósítottak egy kerítéskiállítást is a Magyar Művészeti Akadémiával közösen, amelyet az Andrássy úton láthattak az érdeklődők december közepéig. A tablók másolatai bejárták a Kárpát-medencét, bemutatkoztak Csíksomlyón, Tusványoson, a csíkcsomortáni verstáborban, Ausztriában, a Délvidéken és Székelyudvarhelyen is, valamint az író szülőfalujában, Farkaslakán. Ez utóbbi helyszínen, szeptemberben születésnapi ünnepséget is rendeztek, készült egy kuriózumokat tartalmazó Tamási-emlékszám a Hitel folyóiratban és megszületett több mint nyolcvan év után az Ábel-trilógia új, illusztrált kiadása is Szilágyi Varga Zoltán grafikáival.

Kiemelt kép: Mészáros Martin az Énekes madár című előadásban (Fotó: Karinthy Színház)