Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Gosztonyi Csaba reklámszakember és Lengyel Tamás, Jászai Mari-díjas színművész által létrehozott Szabadszínész projekt májusban arra vállalkozott, hogy kérdőív segítségével felméri a pandémiás időszak szakmára gyakorolt hatását. A kutatás befejeződött, az eredmények sok esetben meglepőek lettek.

A Szabadszínész kutatásában összesen 149 profi színész vett részt, a kérdések az elmúlt egy évre vonatkoztak, amiben volt egy viszonylag szabad nyár (2020 nyara), amikor rendszeresen voltak színházi produkciók, illetve a 2020/21-es évad eleje, ősze, amikor egy ideig még működtek a színházak. A vizsgált időszak másik felében ugyanakkor teljes leállás jellemezte a színházi szakmát. A szervezők elsősorban arra keresték a választ, hogy miből éltek a gyakorló színészek a járvány idején? Mivel egészítették ki bevételeiket? Kaptak-e fizetést a színházuktól? Mivel élték túl a helyzetet mentálisan? Elgondolkodtak-e a pálya elhagyásán?

Az eredmények azt mutatják, hogy a színészek többségének nem volt a szakmáján kívül más bevétele, vagy megtakarítása a járvány előtt, és bár sokuk fejében megfordult, hogy elhagyja a pályát, a többség inkább kitartott a színészet mellett. A pandémia hatására többen rájöttek, a színészet mellett több lábon kell állniuk, és a legváltozatosabb módokon próbálták pótolni a bevételeiket. Volt aki takarítást, szolfézstanítást, bármilyen ház körüli segítséget, padlólerakást, festést vagy éppen glettelést vállalt, de az is megtörtént, hogy valaki saját online vállalkozásba fogott.

„Egy éve tart a koronavírus-járvány. Szerettük volna felmérni, milyen hatással volt ez a gyakorló színészek életére. A felmérést egyfajta mentális lakmuszpapírnak szántuk, hogy kiderítsük, milyen lelkiállapotban vannak a színészek, kinek mi segített, hogyan vészelték át ezt az időszakot. Egyáltalán: elgondolkodtak-e a pálya elhagyásán” – mondta a felmérésről Lengyel Tamás, a Szabadszínész társalapítója. „Az látszik, hogy a pandémia miatt online térbe szorult tréningek működtek, a színészek szívesen kitöltötték velük a felszabaduló idejüket” – tette hozzá Gosztonyi Csaba társalapító.

A részletes eredmények a Szabadszínész blogoldalán érhetők el.

Kiemelt kép: A Szabadszínész alapítói: Gosztonyi Csaba és Lengyel Tamás (fotó: Köő Adrienn)