A koronavírus okozta járványhelyzet következtében, idén november 19. és 29. között rendhagyó módon, az online térben valósult meg a 7. Interferenciák Fesztivál.

Tizenegy nap alatt harmincnégy előadást lehetett megnézni a fesztivál honlapján, illetve Facebook oldalán. A Théâtre Vidy-Lausanne Be Arielle F előadását például a Zoomon élőben lehetett megtekinteni, de sor került Az ember tragédiája album online könyvbemutatójára, és egy különleges projekt, az Escapist.fbx színházi multimédiás installáció online premierjére is. Az előadások három tömbbe csoportosultak: a Horizontok című szekcióban olyan produkciókat lehetett megnézni, melyek közül néhány látható lett volna Kolozsváron, ha a fesztivál megvalósulhatott volna a maga fizikai formájában, az UTE30 panelben az Európai Színházi Unió harmincéves fennállását ünnepleve, a szervezet egykori és a mostani tagszínházainak és a tagjainak előadásaiból lehetett egy válogatást megtekinteni, míg az OFF programban független színházi társulatok és fiatal alkotók előadásai kerültek vetítésre.

A 7. Interferenciák Fesztivál előadásait 35.944-en követték a világ ötvennégy országából. A legtöbben Romániából és Magyarországról nézték a közvetítéseket, de Albánia, az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Brazília, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Dél-Korea, Egyesült Arab Emírségek, Egyesült Királyság, Egyiptom, Észtország, Fehéroroszország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Hong Kong, Horvátország, Izland, Írország, Izrael, Japán, Jordánia, Kanada, Kazahsztán, Kolumbia, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Észak-Macedónia, Mexikó, Moldova, Marokkó, Németország, Norvégia, Portugália, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Svájc, Szerbia, Szingapúr, Szlovákia, Törökország és Ukrajna területéről is követték a fesztivált. A legtöbben a Silviu Purcărete által rendezett Az ember tragédiájára, a Paso Dobléra (Nagy József és Miquel Barceló alkotása), az Alexandru Darie rendezte Téli regére, Giorgio Strehler Faust-rendezésére, valamint a Tompa Gábor által rendezett A velencei kalmárra voltak kíváncsiak.

A 2020-as Interferenciák Fesztivál megvalósulását a Kulturális Minisztérium, Magyarország Kormánya, a Bethlen Gábor Alap, illetve Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa támogatta. A Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál következő, nyolcadik alkalommal történő megrendezésére 2022. novemberében kerül sor – remélhetőleg már – hagyományos keretek között.

Kiemelt kép: Az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál plakátja (forrás: Facebook)