Január 17-én zajos sikerrel és egy nagyszabású díjkiosztó gálaelőadással ért véget a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál. A világ egyik legnívósabb cirkuszi és kulturális eseményén több mint száz cirkusz igazgató, impresszárió, cirkuszi szakember és közel százötven artistaművész vett részt a világ minden tájáról.

A szakmai zsűri alapján Arany Pierrot-díjat nyert a Richter Kevin csoport, valamint a Zaripov’s Group (mindkét csapat deszka számukért). Ezüst Pierrot-díjjal térhet haza Oleksii Grigorov és Marina Glavatskikh (levegőkarika-számukért), a Vardanyan Brothers (hand to hand produkciójukért), valamint Ekaterina Zapashnaya és Konstantin Rastegaev (gurtniszámukért). Bronz Pierrot-díjban részesült a Duo Devilkamovs (kínairúd-számukért), Mihail Nyikolajevics Ermakov (kutyaszámáért), az RCC Arruba (deszka számukért), a Duo Stauberti (perzs produkciójukért) és a Shatirov csoport (oroszrúd számukért). A Budapest Prix-díjat Lkhagva Ochiir kapta székegyensúlyozó számáért. A Magyar Cirkuszigazgatók zsűrijének arany különdíját a Richter Kevin csoport, ezüst különdíját a Duo Stauberti, bronz különdíját Mihail Nyikolajevics Ermakov nyerte el. A Newcomer Show keretén belül Grandpierre Gabriel handstand számáért Arany-díjat, a Duo Donnert görkorcsolya produkciójukért Ezüst-díjat, Novákovics Noémi kötélszámáért, valamint Varga’s Huan zsonglőrszámáért Bronz-díjat nyert.

Pillanatkép a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál díjkiosztójáról (Fotó: Urbán Ádám)

A 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál különdíjait január 16-án, a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában tartott gálavacsorán osztották ki a Fesztiválon fellépő artistaművészeknek.

A különdíjat adó intézmények, valamint a díjazottak:

A Fesztivál legjobb csapata: Bartigerzz Group
Salieri Circus Festivál különdíj: Misha Ushov bohó
Nemzeti Színház különdíj: Butterfly Sarychevs
Club Amici Del Circo különdíj: Michael Zorzan (diabolo szám)
Blackpool Tower Circus különdíj: Garcia Brothers (handstand szám)
Magyar Teátrumi Társaság különdíj: Hassak Troupe (létraperzs szám)
Massimiliano Sblattero Entertaiment különdíj: Garcia Brothers (handstand szám)
Magyar Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezete különdíj: Garcia Brothers
Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnázium különdíj: Andrey Averyushkin (bohóc)
Eötvös Cirkusz különdíj: Michael Zorzan (diabolo szám)
Donnert Sándor Agency különdíj: Valeriya Sheshukova (a díjjal cirkuszi szerződés is jár)
Magyar Nemzetközi Utazó Nagycirkusz különdíj: RCC Arruba ugródeszka csoport
Magyar Cirkuszművészetért Alapítvány különdíj: Troupe Ethiopia
Vidéki Színházigazgatók Egyesülete különdíj: Sergei Eftode, Anastasia Sarycheva és Valerii Kruglov (perzs szám)
Movie Planet Park különdíj: Mihail Nyikolajevics Ermakovnak (kutyaszám)
Magyar Vargas Nagycirkusz különdíj: Duo Donnert (görkorcsolya szám)
Budapest Circus Festival különdíj: Africa Trio Balance (hand to hand szám)

Pillanatkép a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál díjkiosztójáról (Fotó: Urbán Ádám)

A 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál keretében január 16-án Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a fesztivál szervező bizottságának elnöke hivatalos szakmai találkozót és együttműködést kezdeményezett: a világ minden tájáról érkezett cirkuszi szakembereknek ismertette a pandémia alatti magyarországi tapasztalatokat, a cirkuszművészet jövőjének lehetőségeit, az előadó-művészeti ágaknak nyújtott támogatásokat és a pandémia okozta új lehetőségeket.

A szakmai találkozón sor került a Budapesti Nemzetközi Cirkuszmúzeumi Egyezmény aláírására, amelyhez Alain Frére művészeti tanácsadó, a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál társ-alapítója, a Tourrette-Levens-i cirkuszművészeti múzeum vezetője, Antonio Giarola fesztiváligazgató, cirkusztörténész, a Veronai Cirkuszművészeti Dokumentációs és Oktatási Központ elnöke, Genis Matabosch fesztiváligazgató, a Gironai Cirkuszművészeti Alapítvány elnöke és Joó Emese főmuzeológus, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum vezetője csatlakozott. A cirkuszmúzeumi szakemberek egyet értettek abban, hogy az európai cirkuszművészeti és -történeti örökség kutatása és feltárása intézményeik számára közös cél és felelősség, a gyűjtemények szakszerű gyarapítása, megőrzése, feldolgozása, nyilvántartása és közzététele pedig alapvető cirkuszmúzeumi feladat és kötelezettség. Megállapodtak továbbá abban is, hogy az általuk képviselt cirkuszmúzeumok hatékony és eredményes munkáját a továbbiakban szorosabb együttműködésben, összehangolt tudományos módszertanok és kutatási stratégiák mentén, rendszeres szakmai egyeztetésekkel és közös projektek megvalósításával végzik, és az erről született közös megállapodást, mint Budapesti Nemzetközi Cirkuszmúzeumi Egyezményt, egybehangzóan támogatják és aláírásukkal is hitelesítették.

Kiemelt kép: Pillanatkép a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál díjkiosztójáról (Fotó: Urbán Ádám)