Kulturális és gasztronómiai szempontból egyaránt unikális programmal indítja a nyarat a Kultkikötő, amely régi-új helyszíneken várja a szórakozni vágyókat.

A Kőröshegyi Levendulás területén összesen három koncert kerül megrendezésre: június 1-jén a Tompos Kátya trió invitálja misztikus utazásra a közönséget, a Holdjárat című műsor végén felkavaró vagy épp megnyugtató, összeolvasztó vagy szétválasztó, múlhatatlan vagy illékony szerelmek várnak ránk. A hónap végén, június 28-án az ország egyik legnépszerűbb előadóművésze, Bereczki Zoltán ad akusztikus koncertet, amelyen legismertebb slágerei kerülnek feldolgozásra. Július 27-én a Náray Erika Quintet lép fel, a színész-énekesnő pályájának minden állomásából szemezget egy kicsit, köztük a legutóbb bemutatott Ofra Haza előtt tisztelgő műsorából. A szervezők a koncerteket különleges fényekkel és dekorációval, valamint finom borokkal varázsolják még hangulatosabbá.

A Kultkikötő levendulával fűszerezett, különleges hangulatú szabadtéri koncertjei mellett, a már megszokott helyszíneken is (Balatonföldváron, Balatonbogláron, Balatonfenyvesen és Badacsonyban, a FrissTeraszon) várja a nézőket. „A központi, földvári szabadtéri helyszín megújul, de mivel úgy döntöttünk, hogy a munkálatokat az idei évadunkat követően indítjuk el, a megszokott helyszínen (8623 Balatonföldvár, Bajor Gizi sétány 1.), és a régi „bútorzattal” várjuk a közönséget. Költözik viszont a boglári helyszín – nem is akárhova, hanem a Parti sétányra. A Művelődési Ház udvara helyett idén a Teniszcsarnok ad majd otthont az ott megvalósuló produkcióknak” – közölte Nagy Viktor, a Kultkikötő alapító igazgatója.

Járó Zsuzsa a 23 perc próbáján (Fotó: Takács Attila)

A 2019-es évad (hivatalos) nyitóelőadása az évek óta nagy sikerrel futó S.Ö.R. – Shakespeare Összes Rövidítve című produkció lesz, amelyet Balatonföldváron, július 12-én tekinthetnek meg a nézők, Gáspár András, Kálid Artúr és Kálloy Molnár Péter előadásában. Szintén ezen a napon, csak éppen Balatonföldváron lép fel a több mint két évtizede népszerű L’art Pour L’art Társulat, akik az elmúlt húsz év legjobb jeleneteit és dalait mutatják be Best of műsorukban. A csapat augusztus közepén, 16-án tér vissza Balatonföldvárra, a Mintha elvágták vol című előadással.

Fővárosi és vidéki színházak egyaránt vendégeskednek a Kultkikötőben: érkezik a Boldogság (József Attila Színház, Balatonföldvár, július 13.), a 23 perc című mono-dráma Járó Zsuzsa előadásában (Orlai Produkciós Iroda, Balatonföldvár, július 18. – országos bemutató!), a Pustol a hó, avagy könnyű neked, Szarvas Józsi… (Nemzeti Színház, Balatonboglár, július 27.). Augusztusban az Esőember (Veszprémi Petőfi Színház, Balatonföldvár, augusztus 2.), a Jaj, istenem! (Gólem Színház, Balatonboglár, augusztus 3.), a Lovagias ügy (Zenthe Ferenc Színház, Balatonföldvár, augusztus 10.), a Second life, avagy kétéletem (Orlai Produkciós Iroda, Balatonboglár, augusztus 10.) és A király beszéde (Kecskeméti Katona József Színház, Balatonföldvár, augusztus 17.) várja a nézőket. Gubás Gabi és Csányi Sándor is önálló estet ad: a színésznőt a Polcz Alaine életét feldolgozó Teljes lényeddel című előadásban (Balatonboglár, augusztus 1.), Csányit a Hogyan értsük félre a nőket? című egyszemélyes vígjátékban (Balatonföldvár, augusztus 24.) láthatjuk.

Bródy János (Fotó: Kultkikötő)

Hámori Gabriella, Elek Ferenc, Fenyő Iván és Nagy Ervin előadásában lesz látható a Karinthy kabaré – Egy „cseppecske dráma” csupán július 13-án, Balatonbogláron. A Karinthy Frigyes és kortársainak írásaiból és jeleneteiből összeállított estet, amely a Petőfi Irodalmi Múzeum felkérésére készült, Seres Tamás rendezte. A stand up műfaj is képviselteti magát: július 19-án Vida Péter és Aranyosi Péter (Balatonboglár) lépnek a közönség elé, 26-án pedig Hajdu Steve színész hozza el saját műsorát, a Hajdu you do?-t (Balatonfenyves).

A folyamatosan bővülő programkínálatban a színházi előadások mellett a könnyűzene rajongóira is gondoltak a szervezők: Boggie, Bródy János, Dés László dalai okoznak felejthetetlen emlékeket,  de a tavalyi nagy sikerre való tekintettel visszatér a GRUND – vígszínházi fiúzenekar is.

Az idei évad újdonsága, hogy a közönség a hagyományos jegytípus mellett, mecénás jegy vásárlásával is támogathatja a Kultkikötő működését, és azt, hogy a színvonalas zenei és színházi programok továbbra is részét képezzék a Balaton programkínálatának.  A programokkal és a jegyvásárlással kapcsolatos további információ a www.kultkikikoto.hu oldalon található.

Kiemelt kép: A GRUND – Vígszínházi fiúzenekar (Fotó: Kultkikötő)