Ma ünnepli 50. születésnapját Létay Dóra, Jászai Mari-díjas színésznő.

Létay Dóra Budapesten, 1970. szeptember 4-én látta meg a napvilágot, Létay Gyula és Máté Katalin második gyermekeként (bátyja Létay Dániel). 1982-ben a Magyar Rádió Gyermekstúdiójában kezdte színészi pályafutását, ahol két évet töltött. 1985 és 1989 között a Toldy Ferenc Gimnázium tanulója volt, a középiskolai évei alatt, az 1986/87-es évadban a Pinceszínházban játszott. 1989-ben nyert felvételt a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1993-ban Iglódi István tanítványaként végzett. A diploma megszerzését követően egy évig a Budapesti Kamaraszínház, majd két évig (1994-1996) a Miskolci Nemzeti Színház társulatához tartozott. 1996 és 1998 között a Szegedi Nemzeti Színházban játszott, majd egy évet töltött Zalaegerszegen, a Hevesi Sándor Színházban. 1999 óta szabadúszó, a 2010-es években gyakran volt látható a József Attila Színház előadásaiban. 2010-ben kötött házasságot Józsa Imrével, akitől 2016-ban vált el, egy gyermekük születt. Jelenleg Éliás Gyula Jr. zenész, énekes élettársa.

Létay Dóra és Éliás Gyula Jr. (fotó: life.hu)

A színházi adattár szerint több mint 50 színdarabban játszott, prózai és zenés darabokban egyaránt. Többek között olyan előadásokban játszott fő- vagy főbb szerepet, mint a Szép Heléna (Juno), a Szentivánéji álom (Hermia), a Pán Péter (Vanda), a Yerma (II. Fiatalasszony), a Salome (Fiatal Salome), a Sörgyári capriccio (Maryska), A Mester és Margarita (Margarita), a My fair lady (Elisa Doolittle), az Ármány és szerelem (Lujza), a Mágnás Miska (Marcsa), a Sok hűhó semmiért (Beatrice), a Sweet Charity (Charity), a Viktória (Ach-Wong), az Amadeus (Constanze Weber), a Bástyasétány 77. (Kerekes Bözsi), A tanú (Gizi), az Ahogy tetszik (Célia), az Anconai szerelmesek (Dorina), a Vagina monológok vagy éppen a Karenina, Anna (Anna Karenina).

Létay Dóra és Mészáros András (Fotó: Kállay-Tóth Anett)

Az országos ismertséget a TV2 2005-ben indult, saját gyártású napi sorozata, a Jóban Rosszban hozta meg számára, amiben Dr. Pongrácz Rékát alakította 2009-ig. Emellett olyan szériákban is feltűnt kisebb szerepekben, mint a Kisváros, az Aranyélet, a Holnap tali vagy a Mintaapák. A sorozatok szerelmesei olyan alkotásokban hallhatták a hangját, mint az Angela (Angela – Angélia Rivera), a Miért éppen Alaszka? (Shelly Tambo – Cynthia Geary), az Amerikai Horror Story: Hotel (Elizabeth March/Johnson – Lady Gaga) és a Szex és New York (Samantha – Kim Cattrall). Habár nem Létay az állandó szinkronhangja, de egy-egy film erejéig olyan sztároknak kölcsönözhette a hangját, mint Vivica A. Fox (Fejcserés támadás), Scarlett Johansson (Nem kellesz eléggé), Sandra Oh (Neveletlen hercegnő), Ellen Pompeo (Sulihuligánok) vagy épp Audrey Hepburn (Várj, míg sötét lesz).

Kiemelt kép: Létay Dóra (fotó: nlc.hu)