Az Orlai Produkciós Iroda 2017 márciusában mutatta be az Edouard Louis regénye nyomán készült monodrámát Nagy Dániel Viktor előadásában. A több mint három éve nagy sikerrel futó Leszámolás velem az idei Tantermi Színházi Szemle egyik nyertes projektje lett, ennek köszönhetően középiskolákban is látható lesz Eddy története. Az alkotók remélik, hogy ezáltal sok fiatalnak segíthetnek azzal, hogy megmutatják, nincsenek egyedül, és nincs velük semmi baj.

A monodráma főhőse Eddy, aki egy szegény, segélyekből élő családban nőtt fel. Kisgyerekkorától tudatában volt homoszexualitásának, mely szűkebb és tágabb környezetéből megdöbbenést, megvetést és agressziót váltott ki. „Apám kétségbeesett. ‘Fiú ez egyáltalán, vagy mi? Folyton bőg, fél a sötétben. Miért ilyen? Én nem neveltem lánynak, pont úgy bántam vele, mint a többi fiúval!’ Fogalma sem volt, hogy engem ugyanezek a kérdések gyötörnek. Ha fiú vagyok, miért nem vagyok olyan, mint a többiek? Miért viselkedem így, miért affektálok, miért gesztikulálok széles mozdulatokkal, miért olyan nőies a beszédem? Nem tudtam, miért lettem ennyire más, és ez borzalmasan fájt.”

A Rába Roland rendezte előadás 2018-ban elnyerte a MOST FESZT közönségzsűri díját Edouard Louis Leszámolás Eddyvel című művének, a regény világát és üzenetét különös érzékenységgel megjelenítő színpadra alkalmazásáért, továbbá Nagy Dániel Viktor megrendítő mélységű alakításáért, valamint a színpadi megvalósítás képi világának kreativitásáért. A daraból írt kritikánk itt olvasható.

Nagy Dániel Viktor a Leszámolás velem című előadásban (fotó: Takács Attila)

Kiemelt kép: Nagy Dániel Viktor a Leszámolás velem című előadásban (Fotó: Orlai Produkciós Iroda)