A takarékos életmód a paraszti kultúra egyik sajátossága volt, egy olyan mentalitás, ami nemzedékeken át öröklődött. 2024-ben a fenntarthatóság szempontjából is fontosnak tartom azokat az értékeket, amelyek ezt az életmódot jellemezték, mint a tárgyak újra felhasználása, megbecsülése és a használhatóságuknak a meghosszabbítása. Ehhez mérten a Ferenczy Múzeum legújabb tárlata is a takarékos szemléletmód aktualitását kívánja hangsúlyozni, kilenc témakörben vezetnek el minket a paraszti kultúra példáira alapozva napjaink pozitív gyakorlatáig.

A parasztember nem halmozott szemetet, észszerűen átgondolta azt milyen tárgyak vegyék őt körbe, a szerves hulladék visszakerült a természet körforgásába, rengeteg mást pedig eltettek későbbi felhasználásra, ez is jó lesz majd valamire alapon. Táplálkozásukban is rendkívül tudatosak voltak, jellemezte őket a ciklikusság, az alapvető élelem beosztása, de a takarékos eljárások is. Az akkori legjellemzőbb receptekkel is találkozhatunk a kiállításon.

A ruháikra mind nagyon vigyáztak és az is jellemezte őket, hogy teljesen más darabokat viseltek ünnepekkor és az átlagos hétköznapokon. A már megkopott darabokat sem dobták el, amíg ellátták funkcióikat viselték ameddig csak lehetett. Ha valami elszakadt, nem eldobták, hanem igyekeztek azt megjavítani. A háztartásban használt tárgyakat is felhasználták megkopásuk után is, sőt az alapanyagokat is újra felhasználták.

A fogyasztói társadalom a takarékosságot és a tudatosságot nem tekinti érdeknek, azonban egyre többen kezdünk ráébredni, hogy nem szabad ettől elidegenednünk, sőt követendő példa. A tárlat a pozitív gyakorlatok bemutatásával ösztönöz minket a tudatosságra, a Ferenczy Múzeumi Centrum anyagán túl megyei intézményektől, magánemberektől kölcsönzött tárgyak, valamint fényképek, filmek, tárgytörténetek, QR kódos információk színesítik a tárlatot.

A ”Jó lesz még valamire” – Takarékos módi kiállítás megnyitója június 20-án, 18 órától lesz és egészen október 6-ig megtekinthetjük majd, minden héten csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között.

Kiemelt kép: Takarékos módi a Ferenczy Múzeumi Centrumban (Fotó: femuz.hu)