Ma ünnepli 45. születésnapját Lengyel Tamás, Jászai Mari-díjas színművész.

Lengyel Tamás 1977. szeptember 7-én született Budapesten. Érettségijét 1996-ban szerezte a Radnóti Miklós Gimnáziumban, majd 2001-ben Marton László tanítványaként a Színház- és Filmművészeti Főiskolát is elvégezte. Innen a Radnóti Miklós Színházhoz szerződött, melynek 2001-től 2007-ig volt tagja, majd 2008-ban a Budapesti Kamaraszínházhoz csalatkozott. Ezt követően 2011 és 2017 között a Vígszínház tagja volt, 2017-től szabadúszóként folytatta pályafutását.

Gazdag és sokrétű színházi pályafutása során megszámlálhatatlanul sok szerepet játszott, többek között Osztrovszkij (Jövedelmező állás), Bródy Sándor (A szerető), William Shakespeare (II. Richárd), Zilahy Lajos (Halálos tavasz), Rideg Sándor (Indul a bakterház), Martin McDonagh (Kripli), Simon Stephens (Punk Rock), William Shakespeare (Makrancos Kata), Bertolt Brecht (Jóembert keresünk), Horace McCoy (A lovakat lelövik, ugye?), Hanoch Levi (Átutazók), Gogol (A revizor), Heltai Jenő (Lumpáciusz Vagabundusz), Mihail Bulgakov (A Mester és Margarita) és nem utolsó sorban Mike Bartlett (Földrengés Londonban) bőrébe bújhatott bele. 

Persze az elmúlt évtizedekben nem csupán a teátrumok megkerülhetetlen alakja volt: olyan népszerű mozifilmekben, illetve tévésorozatokban is találkozhattunk a színművésszel, mint az I love Budapest, a Halálkeringő, a Munkaügyek, a Kossuthkifli, az Idegenek, a Megdönteni Hajnal Tímeát, a Fapad, az Aranyélet, a Valótársak, a Mi kis falunk, a BUÉK, a Segítség! Itthon vagyok! és a Bűnös város.

Munkásságát 2017-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el.

Kiemelt kép: Lengyel Tamás ( Fotó: Jegy.hu)