Nagyszabású gálaműsorral köszöntette a Budapesti Operettszínház társulata az idén 85 éves Lehoczky Zsuzsát, ám a születésnapi ünnepség egyben búcsúvá is vált: a nemrég a Nemzet Színészévé választott művésznő 65 év után most utoljára lépett színpadra.

„Nekem élet a színház” – ezt a címet kapta a szeptember 27-én megrendezésre kerülő gálaest a Budapesti Operettszínházban, amellyel Lehoczky Zsuzsa 85. születésnapja előtt tisztelegtek. A közönség álló vastapssal fogadta a színpadra lépő művészt, aki eleinte szóhoz sem tudott jutni attól a szeretettől, amit a nézőktől kapott. A közel 3 órás műsor – amelyben a társulat valamennyi tagja fellépett, megidézve Lehoczky legsikeresebb darabjait a My Fair Ladytől kezdve a Mágnás Miskán át a Lili bárónőig – végén azonban nem csak a meghatottság csalt könnyet a kollégái és a nézők szemébe. Homonnay Zsolt – az est házigazdája – ugyanis a kifejezetten a művésznő számára írt dal után bejelentette, hogy „Lehoczky Zsuzsát 2021. szeptember 27-én, este 10 órakor láthattuk utoljára színpadon.”. Kiss-B. Atilla főigazgató a Korál együttes Maradj velem című dalával búcsúztatta a színésznőt, aki ez alatt jelképesen elköszönt kellékeitől, levette parókáját és „civilként” távozott a színpadról. A közönség, persze, ezt nem hagyta annyiban: negyedórás, álló vastapssal köszönt el a zenés színház egyik legnagyobb alakjától. „Nem hittem, hogy ennyire fog fájni ez a pillanat” – mondta könnyek között Lehoczky is, majd megköszönte kollégáinak, művésztársainak, a zenekarnak, valamint a közönségnek az elmúlt 6 és fél évtizedet. – „Elfáradtam, pihenni szeretnék. Engedjetek el.” Ezekkel a szavakkal köszönt el mindenkitől, ám annyit még megígért, hogy a 90. születésnapján újból találkozhatunk vele.

Bodrogi Gyula és Lehoczky Zsuzsa színművészek (Fotó: Fortepan)

„Lehoczky Zsuzsa olyan élet- és karrierutat tudhat magáénak, amely egyedülálló a huszadik századi magyar művészvilágban. Egészen fiatalon lépett fel először táncosként, majd szubrett szerepkörben vált ismertté, később pedig teljesen eltérő szerepekben és műfajokban is jeleskedett. Primadonnaként, drámai szerepekben, és tévéjátékokban egyaránt elbűvölt a nézőket. Hosszú évtizedek óta szórakoztat magas színvonalon, egyaránt elnyerve a közönség és a szakma szeretetét, tiszteletét, nagyrabecsülését. Választott hivatásának olyan legendás képviselőivel lépett együtt színpadra, akikkel rajta kívül csak nagyon kevesen.” – méltatta Kiss B. Atilla a művésznőt.

Lehoczky Zsuzsa kétszeres Jászai Mari-díjas, Déryné-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének birtokosa, a Kálmán Imre-emlékplakett kitüntetettje, Érdemes és Kiváló Művész, a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagja. A zenés színházi világban ő az első színész, akit Kossuth-díjjal tüntették ki, és az első, akit a Nemzet Színészei maguk közé választottak. 11 évesen lépett színpadra balettnövendékként a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékában Mustármagot alakította. 65 éves pályafutása alatt olyan színészekkel játszott együtt, mint Honthy Hanna, Németh Marika, Feleki Kamill, Latabár Kálmán és Rátonyi Róbert. 1962-ben szerződött a Budapesti Operettszínházhoz (akkori nevén Fővárosi Operettszínház), amelynek azóta is tagja.  Emlékezetes alakítást nyújtott a Kiss Me Kate (Kate), A mosoly országa (Mi), a Bál a Savoyban (Daisy), a Maya (címszerep), a My Fair Lady (Eliza), A nagymama  (Szerafin), a Marica grófnő (Bozsena), a Csárdáskirálynő (Cecília, Stázi), a Zsákbamacska (Reinerné), a Handa banda (Izabella), a Dobostorta (Fehérváry Jozefin), a Mágnás Miska (Nagymama), a Lili bárónő (Agatha), a Menyasszonytánc (Majzikné) és a Párizsi élet (Quimper Karadek grófnő) című előadásokban.

A Nekem élet a színház – Lehoczky Zsuzsa 85 gálát az MTVA rögzítette, a felvétel a későbbiekben kerül sugárzásra.

Kiemelt kép: Lehoczky Zsuzsa (Fotó: Fidelio)